POZOR, PADA

Sto let staro drevo pod seboj pokopalo sedem drugih

Objavljeno 25. julij 2011 17.35 | Posodobljeno 25. julij 2011 17.35 | Piše: A. L./STA

Na mariborski občini opozarjajo, da se ob neurjih ni priporočljivo gibati v parkih

Dogajalo se je v parku nasproti železniške postaje

MARIBOR – V mariborskem mestnem parku se je v nedeljo po močnem deževju porušilo okoli sto let staro drevo. Ob padcu je pod sabo pokopalo sedem drugih dreves in osebno vozilo. V Mestni občini Maribor ob tem opozarjajo, da se ob neurjih ni priporočljivo gibati v parkih, hkrati pa je ta dogodek dokaz, da je drevesa treba redno obnavljati.

Porušilo še sedem brez

Drevo se je podrlo v nedeljo popoldan po obilnem deževju, ko je v enem dnevu padla mesečna količina dežja. »Zrušila se je vitalno zdrava visoka gledičija. Padla je na sklop brez, zato se je ob njenem padcu podrlo še sedem brez,« je v današnji izjavi za medije povedala arboristka Tanja Grmovšek. Breze so sicer nameravali zamenjati jeseni, medtem ko gledičija ni kazala znakov kakršne koli poškodbe ali slabosti.

Drevesa redno obnavljajo

Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl je poudaril, da je dogodek dokaz, da je treba drevesa v parkih in drugod po mestu redno obnavljati. »Treba je upoštevati mnenje stroke takrat, ko dajo povelje, da je treba kakšno drevo odstraniti,« je dejal.

Zmanjšujejo zelene površine

Ob podobnih posegih v Mariboru je doslej skoraj vedno prišlo do protestov zaskrbljenih meščank in meščanov, ki so prepričani, da se s tem zmanjšujejo zelene površine v mestu. Nazadnje je veliko razburjenja povzročil posek laškega topola na Trgu generala Maistra prejšnji teden. »Tisto, kar je treba odstraniti, bomo odstranili. In ko bo čas za sajenje, bomo ta drevesa tudi nadomestili,« je poudaril Mikl.

Drevo, ki je padlo v nedeljo, je poškodovalo avtomobil. Zadevo sedaj urejajo odvetniki mariborske občine, lastnik avta pa bo upravičen do povrnitve škode, ki je nastala, pojasnjuje Mikl.

Mariborski mestni park šteje okoli 1500 dreves, od tega je približno polovica iz časa prve saditve, kar pomeni, da so stara več kot 130 let. Doslej so letno zamenjali približno dva odstotka dreves. Letno občina za urejanje vseh parkov v Mariboru nameni okoli 200.000 evrov.
Deli s prijatelji