UKC MARIBOR

Starši pokojnega Bora Nekrepa so se poravnali

Objavljeno 17. junij 2011 15.11 | Posodobljeno 17. junij 2011 15.19 | Piše: A. L., STA

Znesek poravnave ostaja skrivnost.

Pred tremi leti so se v mariborskem kliničnem centru začeli dogodki, ki so zakrivili nepotrebno smrt.

LJUBLJANA – Družina Nekrep in odvetnik Andrej Pitako so z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Maribor dosegli obojestranski sporazum, so danes sporočili iz UKC Maribor. Zapisali so, da del sporazuma vključuje donacijo družine Nekrep za nadgradnjo klinike za pediatrijo UKC Maribor in obojestransko obžalovanje smrti Bora Nekrepa leta 2008.

Gre tudi za donacijo

Odvetnik Pitako je potrdil, da je bil dosežen poravnalni dogovor, ki vsebuje tudi dogovor o donaciji. »Družina Nekrep nikoli ni imela namena, da bi se z odškodninskim zahtevkom obogatila. Vložila ga je izključno zaradi tega, ker bi sicer tudi ta pravni zahtevek proti UKC Maribor oziroma zdravnikom v treh letih po dejanju zastaral,« je pojasnil.

Ni šlo za denar

»Že od vsega začetka so načrtovali, da bodo s tem pomagali slovenskemu zdravstvu oziroma UKC Maribor, da v prihodnje ne pride do takšnih dejanj in da se drugim otrokom oziroma drugim staršem ne zgodi to, kar se je njim,« je še poudaril. Prav tako je dodal, da Nekrepovim nikakor ni bilo v interesu, da bi morali na sodišču vedno znova podoživljati svojo izgubo.

Skrivnostni znesek

»Zadovoljni smo tudi zaradi tega, ker smo na strani UKC Maribor opazili spremembo v njihovem obnašanju,« je povedal Pitako in spomnil, da so sami že januarja predlagali mirno rešitev spora, a bolnišnica takrat v to ni privolila. Znesek, za katerega so se sporazumeli, po dogovoru obeh strani ostaja skrivnost.

Mediacija za sporazum

Takrat 12-letni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v UKC Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Marca letos je družina pokojnega Bora Nekrepa vložila odškodninsko tožbo zoper UKC Maribor, ker naj ustanova ne bi bila zagotovila ustreznega zdravljenja za nesrečnega dečka. Vodstvo UKC Maribor je po vložitvi te tožbe pristalo na postopek mediacije s posredovanjem mediatorke Anke Stojan. Sporazum med družino Nekrep in UKC Maribor je rezultat mediacije.

Pred mariborsko sodišče pa bosta 24. junija zaradi zadeve Nekrep stopila zdravnika klinike za pediatrijo UKC Maribor Zlatka Kanič in Robert Pogorevc. Kriminalisti so ju zaradi povzročitve smrti Bora Nekrepa ovadili že pred več kot dvema letoma.

»Gre za obtožnico, ki jo je po uradni dolžnosti vložilo okrožno državno tožilstvo v Mariboru. To je kazenska obravnava,« je pojasnil Pitako, ki bo tudi v tem primeru nastopil na strani oškodovanca oziroma tožilca.

Deli s prijatelji