NEURJA

Sodni dan na vzhodu:
 padale so ledene kocke

Objavljeno 12. julij 2011 23.30 | Posodobljeno 12. julij 2011 23.30 | Piše: Aleš Andlovič

Po uničujočem orkanu na poljih se domačini zlepa ne bodo pobrali

Mrliška vežica po orkanu
BISTRICA OB SOTLI, KOZJE, PODČETRTEK – »To je za nas kot Hirošima,« je razdejanje po uničujočem neurju s točo poskušal opisati Uzeir Hrnič iz Bistrice ob Sotli. Skupaj z lastnikom sadovnjakov Jožefom Hudino sta obupana hodila med vrstami sadnih dreves in odkimavala z glavo. Česa podobnega v krajih ob meji s Hrvaško še niso videli. »Vseh 40 let, kolikor se že ukvarjamo s sadjarstvom, toča še ni povzročila tolikšne škode. Pa saj je že padala toča, velika kot koruza ali fižol, toda da bi z neba letele ledene kocke, tega še nisem doživel. Ne da z letošnjim pridelkom ne bo nič, takšna katastrofa pomeni vsaj dve leti nazadovanja brez razvoja,« nam je razlagal Hudina, ki z družino obdeluje devet hektarjev sadovnjakov.

Plužili točo

Čeprav je neurje kraje ob meji s Hrvaško zajelo že predsinoči, so kupi ledenih kroglic še ves včerajšnji dopoldan ležali ob cestah. Kako tudi ne, ko pa je bilo bele nadloge usodnega večera tudi po petnajst centimetrov in več, ceste so zato morali celo plužiti, da so bile normalno prevozne. Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je le odkimaval z glavo in s čevlji pretreseno brskal po ostankih toče, nato pa vendarle spregovoril: »Ponoči in do jutra smo pokrivali predvsem odkrite strehe na hišah in gospodarskih poslopjih. Zjutraj pa smo se zbudili ... na lunini površini. Koruza, žito in vse, kar ni bilo pravočasno spravljeno, je v najmanj 90 odstotkih uničeno. In katastrofa nas je prizadela prav zdaj, ko si še nismo opomogli od lanskih poplav. Takrat so meteorne vode zalile štiri gospodarska poslopja. Škoda je bila že takrat ogromna, od države pa še nismo dobili ničesar.«

Huda ura ni prizanesla nikomur, toča je razbila prav vsa stekla na mrliški vežici v Bistrici ob Sotli, pokopališče je bolj podobno bojnemu polju kot zadnjemu domu.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Pokopalo traktorje
Deli s prijatelji