SNEŽENJE

Sneženje se bo še okrepilo, na primorki že plužijo

Objavljeno 11. februar 2013 20.19 | Posodobljeno 11. februar 2013 22.39 | Piše: S. J., STA

Ne odpravljajte se na pot, če ni nujno.

LJUBLJANA – Po Sloveniji močneje sneži, kar spet povzroča največ preglavic v prometu. Za zdaj imajo Darsovi delavci največ dela na primorski avtocesti med Postojno in Senožečami, kjer plužijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, začeli pa so izločati tudi tovornjake, ki vozijo po Sloveniji, je za STA dejal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste RS (Dars).

Vožnjo prilagodite razmeram na cestah

Promet po slovenskih cestah sicer po njegovih besedah poteka brez večjih posebnosti. Delavci Darsa izločajo tovorna vozila iz smeri Kopra oz. Italije proti notranjosti Slovenije in v obratni smeri, je dejal in dodal, da morajo vozniki prilagoditi vožnjo razmeram na cesti oz. naj ne gredo na pot, če ni nujno.

Potem ko so se v Italiji odločili, da mejo zaprejo zaradi napovedanih snežnih padavin, so na naših cestah tovornjake začeli izločati že v nedeljo. Po državi na odstavnih pasovih ali počivališčih je tako že popoldne stalo več kot 1800 tovornjakov.

Napitki in hrana za tovornjakarje

Pripadniki Civilne zaščite (CZ) in gasilci voznike izločenih tovornjakov oskrbujejo z napitki in hrano, kar je za STA potrdil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan.

Na prošnjo Darsa so namreč voznikom na pomoč priskočili gasilci in pripadniki CZ. Po dva pripadnika hrano in napitke delita na šestih bazah, in sicer na primorski avtocesti, pri Ljubljani, na Dolenjskem, pri Slovenskih Konjicah in na Vranskem, je povedal Šestan.

Delati so gasilci in pripadniki CZ začeli ob 16.30. Na pot so se odpravili z Darsovimi vozili s posebnimi varnostnimi oznakami. Tovorna vozila namreč v koloni stojijo na odstavnem pasu.

V naslednjih urah se bo sneženje še okrepilo

Kot so zapisali na ministrstvu za obrambo, je Šestan tudi odredil, naj bodo pripadniki CZ v pripravljenosti tudi v nočnem času in v torek. V Sloveniji je namreč v naslednjih urah napovedano močnejše sneženje, zaradi česar bo zapora morda trajala dlje časa.

Sicer pa je zaradi prometne nesreče na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Unec proti Kopru oviran promet. Na štajerski avtocesti je pomična zapora voznega pasu proti Ljubljani zaradi Darsove pomoči ujetim voznikom.

Zdrsi tovornih vozil

Na primorski avtocesti je nekaj zdrsov tovornih vozil, ki po besedah Kolerja očitno niso upoštevali predpisanega izločanja in so »pobegnili«.

Kot je povedal, so vzdrževalci v smeri proti Kopru te zdrse že rešili, ta hip pa so na primorski avtocesti še trije zdrsi iz smeri Senožeč proti Razdrtemu. Koler je še poudaril, da je kljub zdrsom en prometni pas vzpostavljen za osebna vozila.

Popolna zapora zaradi poledenelega cestišča je na cesti Podpeč–Rakitna pri Zgornji Brezovici, pa so zapisali na spletni strani promet.si.

V Piranu morje poplavilo nižje predele obale

V Piranu je zaradi povišanega plimovanja deloma poplavljeno Prešernovo nabrežje do Punte. Morje je malo po 19. uri začelo zalivati nekatere nižje ležeče predele obale. Po podatkih tamkajšnjih gasilcev voda že sili v nekatere restavracije na nabrežju. Pričakovati je, da bo plima do 23. ure še naraščala.

Na pot le, če je nujno

Ker je zvečer napovedano močno sneženje po celotni Sloveniji, na Darsu voznikom svetujejo, da se na cesto ne odpravljajo brez ustreznih zimskih gum in dovolj goriva oz. da ne gredo na pot, če ni nujno.

Sneženje bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponekod lahko zapade tudi okoli pol metra suhega snega.

Ponoči bo zapihala tudi burja, ki bo gradila snežne zamete. Sneženje se bo z občasnimi prekinitvami predvidoma nadaljevalo do vključno četrtka. V notranjosti bo zapadlo še dodatnih 10 do 25 centimetrov snega.

Ste tudi vi fotografirali razmere na cestah? Tudi vam sneg povzroča preglavice? Pošljite nam fotografijo.

Deli s prijatelji