NEURADNO

Slovenski Telekom v boj za srbskega skupaj s skladom Apollo

Objavljeno 12. november 2015 11.55 | Posodobljeno 12. november 2015 11.55 | Piše: STA, S. U.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) naj bi Telekomu Slovenije dal soglasje za oddajo zavezujoče ponudbe za večinski delež v Telekomu Srbija.

LJUBLJANA – Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije naj bi zavezujočo ponudbo za srbski telekom oddal skupaj s skladom Apollo, je STA izvedel iz neuradnih, a zanesljivih virov. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) naj bi Telekomu Slovenije dal soglasje za oddajo zavezujoče ponudbe za večinski delež v Telekomu Srbija, s celotno zadevo naj bi se v sredo seznanil tudi nadzorni svet Telekoma Slovenije.

V Telekomu Slovenije so danes za STA pojasnili, da aktivnosti, ki se nanašajo bodisi na prodajo bodisi na nakup deležev v posameznih družbah, ne komentirajo. Obenem so ponovili, da so v začetku avgusta oddali nezavezujočo ponudbo za nakup deleža v Telekomu Srbija, kot eden izmed potencialnih kupcev pa so bili pozvani v drugi krog privatizacijskega postopka. »Evropski telekomunikacijski trg se intenzivno konsolidira, skladno s tem in strategijo Skupine Telekom Slovenije, ki temelji tudi na konsolidaciji trgov, na katerih smo prisotni, pa dogajanje v regiji pozorno spremljamo in iščemo nove strateške priložnosti. V telekomunikacijski panogi je pomembna ekonomija obsega, tako da verjamemo, da bi Telekom Slovenije in Telekom Srbija lahko uspešno izkoriščala medsebojne sinergije,« so zapisali.

SDH pa je medtem danes objavil sporočilo za javnost o sredini seji nadzornega sveta SDH, na kateri so se nadzorniki seznanili s pomembnejšimi aktivnostmi pri upravljanju kapitalskih naložb države in SDH, med drugim tudi s prodajnimi aktivnostmi naložb. Telekom Slovenije ni omenjen.

Telekom Slovenije potrebuje navezo z Apollom

Rok za zavezujoče ponudbe naj bi se iztekel v ponedeljek. Pri tem ostaja vprašanje, na kakšen način naj bi bila izpeljana celotna operacija, omenja se ustanovitev skupnega podjetja z ameriškim investicijskim skladom Apollo, ki je sicer tudi bodoči novi lastnik NKBM.

Telekom Slovenije in Apollo naj bi po informacijah časnika Finance ustanovila posebno projektno družbo. V to naj bi Apollo prispeval kupnino za Telekom Srbija, slovenska država pa delnice Telekoma Slovenije. V družbi bi država ostala tri leta, nato bi se, skupaj z Apollom, iz Telekoma Slovenije umaknila.

Telekom Slovenije po pisanju Financ potrebuje navezo z Apollom, ker sam nakupa ne bi zmogel. Celotna vrednost podjetja, skupaj z dolgovi, je namreč ocenjena na približno 1,6 milijarde evrov, ob tem ima okoli 400 milijonov evrov dolga.

Prodaja se 58 odstotkov srbskega telekoma, k temu pa je treba prišteti še 20 odstotkov lastnih delnic družbe. Preostalih delnic partnerjema ne bi bilo treba odkupiti, saj Srbija prevzemnega praga po pisanju Financ ne pozna.

Po oceni časnika bosta Telekom Slovenije in Apollo morala ponuditi več kot poldrugo milijardo evrov, saj srbski politiki kot najnižjo sprejemljivo ceno že nekaj časa omenjajo 1,4 milijarde evrov.

Poleg Telekoma Slovenije in Apolla naj bi v igri za srbski telekom ostali še ruski operater MTS ter skladi Advent, Mid Europa Partners in Novator Partners.

Deli s prijatelji