ODLOČITEV

Slovenska vojska bo vpoklicala pogodbene rezerve

Objavljeno 19. november 2015 14.48 | Posodobljeno 19. november 2015 14.47 | Piše: STA, Mo. S.

Obvestili so tudi vse tiste, ki so prostovoljno služili vojaški rok.

LJUBLJANA – Obrambna ministrica Andreja Katič je na odboru državnega zbora za obrambo ponovila, da Slovenija s podporo Franciji po napadih v Parizu ni v vojni, kako ji bo pomagala, pa še ni znano. O aktivnostih Slovenske vojske (SV) na slovenski meji je povedala, da bo načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman danes izdal ukaz za vpoklic pogodbene rezerve.

Ministrica je po seji odbora za obrambo spomnila, da je ministrstvo za obrambo v vrsti ukrepov v migrantski krizi načrtovalo povečanje števila vojakov, ki so v sodelovanju s policijo potrebni pri varovanju državne meje in pri ostalih nalogah. Ker je treba zagotoviti opravljanje teh nalog tudi v prihodnosti, so se odločili za vpoklic obstoječih pripadnikov pogodbene rezerve Slovenske vojske, ki jih je 914, je pojasnila. Po njenih besedah bo načelnik generalštaba SV Osterman danes o tem izdal ukaz. Obenem si na ministrstvu prizadevajo za povečanje pogodbene rezerve na 1500 pripadnikov. Obvestili so tudi vse tiste, ki so prostovoljno služili vojaški rok.

Član odbora državnega zbora za obrambo Franc Breznik (SDS) je namreč na ministrico naslovil vprašanja o aktivnosti vojske in nadzoru na slovenski meji pri obvladovanju migrantskega vala. Opozoril je na varnostna tveganja pri migrantski problematiki in ocenil, da je od terorističnih napadov v Parizu prisotno zavedanje, kaj pomeni migrantska kriza.

Slovenija prošnje za pomoč iz Francije še ni prejela

Sicer je Katičeva na današnji seji odbora spomnila, da je Francija na zasedanju obrambnih ministrov EU v Bruslju po terorističnih napadih v Parizu pozvala k uporabi 7. točke 42. člena pogodbe EU ali klavzule o vzajemni obrambi. Ta določa, da članici Unije, ki je žrtev oboroženega napada na lastnem ozemlju, preostale članice pomagajo z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo. Države so se na poziv tudi odzvale.

Vendar je ministrica danes ponovila, da prošnje Francije za pomoč Slovenija še ni prejela, zato je preuranjeno govoriti, kaj bi lahko ponudili. Prošnjo pričakuje v teh dneh ali v prihodnjem tednu. Prav tako zatrjuje, da Slovenija ni v vojni ne v skladu s sprejeto odločitvijo na zasedanju ministrov za obrambo in ne v skladu z našo ustavno ali zakonodajno ureditvijo.

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) jo je tudi vprašal, ali so se na zasedanju pogovarjali o razlogih za aktivacijo 42. člena oziroma o možnostih aktivacije 222. člena pogodbe EU, ki je po njegovem mnenju bolj primeren in solidarnosten ter govori o terorističnih napadih. Ministrica mu je odgovorila, da se je Francija pač tako odločila, ministri pa tega niso komentirali in tako sama težko odgovarja, zakaj se Francija ni odločila za aktivacijo 222. člena pogodbe EU.

Deli s prijatelji