GROŽNJA

Slovenija se maje: padec vlade in še stavka

Objavljeno 22. januar 2013 11.25 | Posodobljeno 22. januar 2013 11.25 | Piše: T. L., STA

Na sosednjem Hrvaškem spremljajo trenutne razmere v Sloveniji: slovenska vlada bi tudi s tehničnim mandatarjem imela pooblastila za proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

Kako bo na poslansko vprašanje odgovorila vlada?

ZAGREB – Začel se je ključni teden za razplet politične krize v Sloveniji, po katerem bo verjetno jasnejša prihodnost vlade Janeza Janše, danes piše Novi list. Spominja, da lahko Državljanska lista predsednika državnega zbora Gregorja Viranta že v sredo zapusti vladno koalicijo, če Janša ne bo odstopil.

Če bo Virant deset dni po tistem, ko je podal ultimat Janši, naj se umakne ali zahteva glasovanje o zaupnici, uresničil svojo grožnjo o odhodu iz vlade, bo vladna koalicija v sredo ostala brez večine v parlamentu, navaja reški časnik. Dodaja, da sta še dve vladni stranki pripravljeni zapustiti koalicijo.

Časnik izpostavlja, da Janša ignorira Virantov ultimat. Premier ne namerava odstopiti s položaja predsednika vlade niti ne sprejema mnenja protikorupcijske komisije, temveč prek svojih medijev obtožuje predsednika državnega zbora za milijonsko provizijo od privatizacije in povezanost z bivšim predsednikom Milanom Kučanom.

Ni dogovora o Janševem nasledniku

Glede na to, da Janša ne namerava odstopiti in verjetno načrtuje manjšinsko vlado, v Sloveniji že več dni poteka razprava o konstruktivni nezaupnici vladi. Težava je v tem, da se tisti, ki si želijo Janševega odstopa, ne morejo dogovoriti o njegovem nasledniku, mnogi pa se ne želijo odpovedati poslanskim mandatom, ocenjuje Novi list.

V primeru dogovora o tehničnem mandatarju bi slovenska vlada imela pooblastila tudi za proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, piše časnik.

Poleg tega, da Janševi vladi v sredo grozi padec, so tudi sindikati javnega sektorja napovedali stavko, kar bo lahko dodatno zamajalo Slovenijo, še navaja.

Deli s prijatelji