ŠTEVILKE

Slovenija konec leta 2016 z enim največjih primanjkljajev

Objavljeno 25. april 2017 14.37 | Posodobljeno 25. april 2017 14.42 | Piše: STA, Mo. S.

Med lanskim oktobrom in decembrom je Eurostat največji javnofinančni primanjkljaj zabeležil v Franciji (3,2 odstotka) in Avstriji (2,9 odstotka).

Fotografija je simbolična.

LUXEMBOURG – Območje evra je v zadnjem lanskem četrtletju izkazovalo javnofinančni primanjkljaj v višini 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,2 odstotne točke bolje kot v četrtletju prej. V Sloveniji se je poslabšal in je bil eden največjih med opazovanimi državami, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Tako kot v državah z evrom so se razmere v javnih financah ob koncu lanskega leta izboljšale tudi v celotnem EU, in sicer se je primanjkljaj z 1,7 odstotka BDP v tretjem četrtletju zmanjšal na 1,4 odstotka BDP v zadnjem četrtletju.

Med lanskim oktobrom in decembrom je Eurostat največji javnofinančni primanjkljaj zabeležil v Franciji (3,2 odstotka) in Avstriji (2,9 odstotka).

Tretje mesto zaseda Slovenija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP, kar je 0,2 odstotne točke slabše kot v četrtletju prej. Sledita Velika Britanija (–2,2 odstotka) in Poljska (–2,0 odstotka).

Z javnofinančnim presežkom se je lahko v zadnjem lanskem četrtletju pohvalilo sedem članic EU. Največji je bil na Nizozemskem (1,3 odstotka), sledijo Švedska (1,2 odstotka), Nemčija (0,9 odstotka), Danska (0,7 odstotka), Malta (0,6 odstotka), Češka (0,5 odstotka) in Estonija (0,1 odstotka).

 

Deli s prijatelji