30 LET

Slovenec leta še vnuke okužil s časopisom

Objavljeno 11. januar 2021 22.06 | Posodobljeno 11. januar 2021 22.06 | Piše: L. K.

Izjemni Kamničan, dobitnik častnega reda za zasluge in Hipokratov misijonar, je že vsa leta član velike družine Slovenskih novic.

FOTO: DEJAN JAVORNIK
Ne le ime leta, postal je tudi Slovenec leta. Leta 2015 pa mu je predsednik Borut Pahor izročil častni red za zasluge. Takšne in drugačne časti so v življenju, v katerem je bil več kot 60 let prostovoljec, doletele plemenitega kamniškega zdravnika Aleksandra Dopliharja. Vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono je bil vseskozi tudi neustrašen borec za pravice spregledanih, prav tako je živ dokaz, da je lahko človek močnejši celo od državne birokracije. Takšno osebo, kot je on, bi želel poznati vsakdo, zato smo na Slovenskih novicah še bolj ponosni, da ga imamo v svoji družini. Ker letos praznujemo že okroglih 30 let, odkar so Slovenske novice zavzele slovenski medijski prostor, izpostavljamo tudi tiste, ki so z nami že od vsega začetka.

Novičarska družina je vzela k sebi vselej vsakogar, brez izjeme, znane, neznane, takšnega in drugačnega stanu, nič čudnega torej, da je vse od začetka novičar tudi velikan med slovenskimi zdravniki Aleksander Doplihar, ki se je pri delu ves čas držal prav teh načel. Medtem ko je vseskozi vztrajal, da je treba pomagati vsakomur, tudi Slovenske novice niso zapirale vrat pred ničimer. In so vztrajno zapisovale vzpone in padce spregledanih, ki jim drugje ni uspelo dobiti svoje besede in potrditve.
»Že od začetka mi je pri Slovenskih novicah všeč ravno to, všeč so mi tudi njihova svežina, jedrnatost, izbira najrazličnejših vsebin. Iskreno, v drugih časopisih ne zasledim takšne raznolikosti, drugje je vse tako resnobno in politično,« je dejal naš dolgoletni naročnik, ki se je že takoj po upokojitvi zavzel za ustanovitev ambulante, ki bo organizirano oskrbela vse brez stalnega prebivališča in službe.

Hipokratov misijonar tudi rad prizna, da ga časopisni papir še vedno premami. Priznava, da se je na Novice naročil, ker je v tistem času prenehal izhajati Pavliha, želel pa si je udarnejšega in pestrejšega branja. Ter mu ostal zvest vse do danes. Pet vnukov ima, in menda sta z ženo Alenko prav vse po vrsti okužila s časopisnim vonjem. Ki ima svoje prednosti. Prednostim, ki jih premorejo Slovenske novice, pa ostaja še naprej zvest tudi izjemni Kamničan. 
Deli s prijatelji