SLIKANICA

Skuhala nam je imenitno pravljico

Objavljeno 10. april 2017 21.32 | Posodobljeno 10. april 2017 21.32 | Piše: Andrej Predin

V nedeljo, 9. aprila, je ob 11. uri v Vodnikovi domačiji v Šiški v Ljubljani Majda Koren predstavila svojo najnovejšo slikanico z naslovom Skuhaj mi pravljico. Prikupna zgodba je izšla tudi na Poljskem, trenutno pa se predstavlja na knjižnem sejmu v Bologni.

Foto Bogdan Renko

Pisateljica, scenaristka in učiteljica Majda Koren (1960) spada med najbolj uspešne in plodovite slovenske avtorje mladinske literature. Leta 2006 si je za izjemno knjigo Eva in kozel prislužila najvišjo nacionalno nagrado za mladinsko in otroško književnost večernico, leta 2011 pa je prejela tudi Levstikovo nagrado. Redno objavlja v Cicibanu, svoj pečat pa je pustila tudi kot scenaristka otroških oddaj Radovedni Taček in avtorica nekaj pravljic za oddajo Lahko noč, otroci.

Na povabilo radijske urednice Alje Verbole se je Majda Koren odločila za sodelovanje na natečaju Pravljica za lahko noč. Vzela je v roke zvezek z zapiski, premlevala, črtala, dodajala, čečkala, radirala, odvzemala – lahko bi rekli tudi, da je mešala, kuhala, solila, poprala, še malo mešala, dokler ni nastala pravšnja pravljica: ravno prav slana in ne preveč začinjena. Poslala jo je na Radio Slovenija. Zanjo je prejela drugo nagrado, najboljše pravljice z natečaja pa so bile posnete na zgoščenko. Nekega dne sta se urednica Jana Bauer in njen sin Martin peljala v avtu in poslušala zgoščenko s pravljicami, ki jo je Martin dobil v dar. Nad skuhano pravljico sta bila tako navdušena, da je Bauerjeva že naslednji dan poklicala Majdo – in začeli so se pogovori o slikanici.

Tako je nedavno pri založbi Sodobnost izšla slikanica Skuhaj mi pravljico, ki nedvomno spada med najbolj opazne izdaje letošnjega leta. Že naslov pritegne pozornost, ko pa knjigo vidimo, postane naša radovednost nevzdržna. Zgodba pripoveduje o malem Srčku, ki mu mama iz prav posebnih sestavin skuha več različnih pravljic, vse mu ne teknejo, a najde se tudi takšna, ki si je zaželi še več. Za ilustracije je poskrbela uveljavljena poljska ilustratorka Agata Dudek, ki je knjigi pridala sodoben in izviren pečat. »Od nastanka slikanice do njenega izida je minilo več let. Založba Sodobnost sodeluje s poljsko založbo Ezop, kar je privedlo do sodelovanja z Agato Dudek, ki je resnično vrhunska ilustratorka,« nam je zaupala Majda Koren. »V resnici nisva prav nič komunicirali, dobila je besedilo in začela ustvarjati. Moram priznati, da me je presenetila, ker sta glavna junaka mama in Srček upodobljena kot zajca. Jaz sem ju videla kot človeški bitji. Me je pa ta likovna rešitev navdušila. Kdo ve, morda se je za zajce odločila, ker se pišem Koren?«

Slikanica je že prevedena v angleščino, izšla je že v poljskem jeziku. Trenutno je ekipa založbe na knjižnem sejmu v Bologni, kjer se pogaja še z drugimi založniki. »Bistvo pisanja take slikanice je, da se igraš z idejami, z besedami in liki, ki v njej nastopajo. Dobra slikanica je preprosta, zgodba mora lepo teči, kot potoček v gozdu. Slikanico Skuhaj mi pravljico sem pisala leto in pol, tako dolgo je potrebovala, da je dozorela. Zgodbo sem vsake toliko spremenila, jo kuhala in dušila, še malo kuhala, dokler ni bila končana. Kuhana – končana – je takrat, ko besedilo lepo teče. Če se zatika, potem veš, da je nekaj narobe, in še nisi končal.«
 

Deli s prijatelji