PREISKAVA NA MOL

Škandal: Janković za zaposlitev zahteval spolne usluge?

Objavljeno 17. december 2015 22.13 | Posodobljeno 17. december 2015 22.14 | Piše: STA, A. K.

Kriminalisti so končali hišne preiskave na območju Ljubljane.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je opravil 12 hišnih preiskavimage, med drugim v prostorih Mestne občine Ljubljana (MOL), družbe Vodovod - Kanalizacija (VO-KA) in neuradno družbe KPL. Direktor NPU Darko Majhenič je v izjavi povedal, da zbirajo obvestila in dokaze za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev sumijo, da so osumljeni omenjena kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014, in sicer pri upravljanju premoženja občine, tako da naj bi občina plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa naj bi zase zahteval denarno nagrado v višini 10 odstotkov.

Škodljiva pogodba

Eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila, povezanega z gradbenimi deli, ki sta ga naročila občina in javno podjetje, je povedal Majhenič.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo tudi pri nezakonitem posredovanju pri zaposlitvi javnega uslužbenca v javnem podjetju ter tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe, povezane s fiktivnim poslom pri prodaji vrednostnih papirjev. »Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov,« je dodal Majhenič.

Spolne usluge v zameno za zaposlitev?

Po poročanju Pop TV je iz policijskih prisluhov in tajnega opazovanja razvidno, da je ljubljanski župan Zoran Janković od nekdanjega direktorja KPL Ranka Mimovića dve leti prejemal podkupnino. Od vsakega posla, ki ga je občina KPL plačala vnaprej, naj bi prejel 10 odstotkov. Po gotovino naj hodil županov sin Jure Janković, ki naj bi po vsakem obisku od tam prinesel od 50.000 do 100.000 evrov.

Televizija je poročala še, da so v prisluhe ujeli tudi Jankovićevo zahtevo za spolne usluge farmacevtke, ki so jo kasneje zaposlili v Ljubljanskih lekarnah.

Na MOL so potrdili, da je pri njih potekala hišna preiskava, in sicer na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. Povedali so, da so policistom izročili vso zahtevano dokumentacijo, preiskava pa da je potekala korektno.

Deli s prijatelji