MINISTER

Si Klemenčič upa 
stopiti pred KPK?

Objavljeno 05. december 2015 14.37 | Posodobljeno 05. december 2015 14.37 | Piše: Jadran Vatovec

Poslanci bi prvič katerega ministra izročili KPK.

Dr. Vinko Gorenak: SDS je ugotovil, da je lahko poziv, ki bi ga državni zbor naslovil na KPK, učinkovitejši od interpelacije. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Opozicijska SDS in NSi sta se odločila, da bosta pravosodnemu ministru mag. Goranu Klemenčiču poskušala priti do živega še na način (s predlogom), ki v Sloveniji še ni bil uporabljen proti nobenemu domnevno grešnemu ministru. Opozicijski poslanci so se podpisali pod zahtevo za sklic izrednega parlamentarnega zasedanja, na katerem naj bi državni zbor Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) na podlagi 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pozval, naj zoper pravosodnega ministra uvede (začne) postopek zaradi več sumov korupcijskih ravnanj in kršitve integritete. Med drugim zato, ker je že računsko sodišče svojčas izdalo revizijsko poročilo, v katerem je KPK pod Klemenčičevim vodstvom zelo jasno očitalo več kršitev zakona, ki naj bi imele znake koruptivnega ravnanja. Pa zaradi tega, ker Klemenčič protikorupcijske komisije ni obvestil o podjetju svoje žene, ki ne bi smelo poslovno sodelovati z državnimi ustanovami in podjetji, pa to vseeno počne itn.

Kdo se (ne) boji KPK?

S pozivom, ki ga predlaga opozicija, naj bi državni zbor škarje in platno v Klemenčičevem primeru zgolj izročil KPK. Na to, kaj bo, če bo, potem sklenil KPK, pa ne vlada ne opozicija ne bi mogla vplivati. Če koalicija verjame, da je mag. Klemenčič vedno ravnal zakonito in nekoruptivno, ni nobenega razloga za njeno nasprotovanje pozivu, ki bi ga državni zbor zgolj naslovil na zdajšnji senat KPK, je prepričan nekdanji notranji minister, poslanec SDS dr. Vinko Gorenak. In če se bo sklep KPK potem glasil, da je minister neomadeževan, bo lahko koalicija odslej vsakomur, ki bi še imel kak pomislek, pomahala pred nosom s tem sklepom: »Če pa si koalicija niti takšnega poziva ne bo upala podpreti, bo to vsekakor pomenilo, da želi za vsako ceno ministra zaščititi, a ne?«

Na prvi pogled morda res nekoliko nenavadna, vendar tudi povsem legitimna »zvijača« opozicije. V državi, kjer vladajoča koalicija takoj preglasuje oziroma zavrne sleherno pobudo, celo vsak amandma k novim zakonom ali zakonskim novelam, če ga predlaga opozicija, je že vnaprej jasno, da bi zagotovo zavrnila tudi morebitno interpelacijo o delu in odgovornosti nekega ministra, kaj šele predlog, da bi ga razrešili. Poleg tega pa lahko poslanke in poslanci v gradivu za interpelacijo navajajo samo tiste domnevne grehe, napake, nezakonitosti, ki jih je interpelirani zagrešil, odkar je minister.

Seveda se lahko zgodi, da bo koalicija v parlamentarni dvorani samopašno zavrnila tudi predlog, da bi državni zbor zgolj pozval KPK in potem njemu prepustil, da sam (neodvisno od želja in interesov koalicije ali opozicije) presodi oziroma ugotovi, ali je minister Klemenčič s svojim ravnanjem oziroma opustitvijo kadar koli zagrešil kaj nesprejemljivega. No, če pa koalicija niti takšnega poziva ne bo pripravljena dopustiti, bo tudi s tem zelo veliko povedala o sebi.

In kako se je na predlog opozicijskih SDS in NSi odzval pravosodni minister mag. Goran Klemenčič? Razmeroma ostro in arogantno ter celo omalovažujoče do poslancev NSi, ki so, kot rečeno, med podpisniki predloga: »Prvi pregled dokumentacije predloga za zahtevo za uvedbo postopka zaradi suma korupcije in kršitve integritete javnega sektorja potrjuje, da gre za ponavljanje starih, že uporabljenih (in zlorabljenih) zgodb, ki jih stranka SDS zoper Gorana Klemenčiča uporablja že vse od ugotovitev KPK o premoženju Janeza Janše.« Svoj prvi odziv na predlog morebitne zahteve državnega zbora je zaokrožil takole: »Seveda se bo minister, v primeru, da bo ta pobuda predmet širše obravnave v državnem zboru, nanjo argumentirano odzval. Ob tem pa minister Klemenčič obžaluje, da je tak način v Sloveniji za nekatere še vedno prevladujoči del njihove politične kulture in da se s tem samo odvrača pozornost od pomembnih vprašanj ter preusmerja energijo državnega zbora, poslancev in vlade v ukvarjanje z osebnimi zamerami in interesi posameznikov.« Se bo argumentirano odzval šele v primeru, če bo pobuda predmet širše obravnave v državnem zboru? V nasprotnem primeru pa se mu ne bo treba?

Cerar ima samo še 19 dni

Koalicija in premier dr. Miro Cerar nista v zadregi samo zaradi ponavljajoče se potrebe zagovarjati pravosodnega ministra mag. Gorana Klemenčiča. Nacionalni svet za kulturo je, na primer, na predsednika vlade naslovil poziv, naj čim prej razreši ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar. Le dva člana nacionalnega sveta, Uroš Lajovic in Jadranka Plut, ministrice kljub utemeljenosti očitkov na njen račun ne bi zamenjala. Zdajšnji poziv, kot je znano, ni prvi, s katerim predstavniki slovenske kulture izražajo silno razočaranje nad delom zdajšnje ministrice. No, člani nacionalnega sveta pa Cerarjev odgovor pričakujejo najpozneje do 17. decembra, Če se niti do takrat ne bo odzval, bodo v državni zbor poslali svoje odstopne izjave. S čim pa utemeljujejo svoj poziv in takšno grožnjo? Med drugim s tem, da je vodenje ministrstva za kulturo (odkar ga vodi nekdanja poslanka SD Bizjak Mlakarjeva) izrazito politično oziroma sploh ni več strokovno. 

Deli s prijatelji