PO HIŠNIH PREISKAVAH

Se bo Glaserju zataknilo? Lastniki zahtevajo, da odstopi

Objavljeno 03. december 2015 13.03 | Posodobljeno 03. december 2015 13.03 | Piše: STA, K. K.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urad so v sredo izvedli vrsto hišnih preiskav in pridržali štiri člane uprave Perutnine Ptuj, in sicer Romana Glaserja, Nado Krajnc, Toneta Čeha in Milana Čuša, ki jih sumijo zlorabe položaja.

PTUJ, LJUBLJANA – Slovenska industrija jekla – Sij, ki neposredno in posredno obvladuje večinski delež Perutnine Ptuj, od uprave Perutnine pričakuje, da prevzame odgovornost in odstopi, potem ko se je ptujska družba znašla v središču sredinih kriminalističnih preiskav. Sij, ki je neposredno lastnik skoraj 46 odstotkov in posredno petih odstotkov Perutnine Ptuj (prek opcijske pogodbe štirih oseb iz Holdinga PMP), po besedah izvršnega direktorja za korporativno komuniciranje v Siju Denisa Manceviča ne more prevzeti odgovornosti za dejanja tretjih oseb, zoper katere potekajo kazenske preiskave.

Odgovornost za ugled

»Ugled in kredibilnost družbe, ne le Perutnine Ptuj, temveč tudi Sija, sta močno okrnjena, zato si težko predstavljamo normalno poslovanje družbe in delovanje uprave Perutnine Ptuj v danih razmerah. Od uprave Perutnine Ptuj pričakujemo, da prevzame odgovornost in odstopi,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Mancevič.

Zoper Sij po njegovih pojasnilih ne poteka kazenska preiskava, nihče tudi ni bil pridržan. Uprava Sija je v sredo sodelovala s policijo, tudi sam postopek, ki je trajal štiri ure, je po Mancevičevi oceni potekal zelo korektno. V Siju so policiji omogočili dostop do vseh gradiv, ki so jih zanimala.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urad so v sredo izvedli vrsto hišnih preiskav in pridržali štiri člane uprave Perutnine Ptuj, in sicer Romana Glaserja, Nado Krajnc, Toneta Čeha in Milana Čuša, ki jih sumijo zlorabe položaja.

Zavajajoče mešanje

Sij je nedavno z dokapitalizacijo postal 45,8-odstotni lastnik največjega slovenskega mesnopredelovalnega sistema. Novembra je objavil še namero za odkup vseh delnic Holdinga PMP, družbe v večinski lasti vodilnih menedžerjev Perutnine Ptuj, ki je pred dokapitalizacijo obvladovala 10 odstotkov, delež pa se je nato zmanjšal na pet. Sij, ki je z opcijsko pogodbo prišel do 56-odstotnega deleža PMP, ima tako posredno v lasti pet odstotkov Perutnine.

Mancevič je danes zagotovil, da se prevzemna postopka, tako Perutnine Ptuj kot PMP, nadaljujeta. Za delnico Perutnine Ptuj bodo ponudili osem evrov, kolikor je znašala dokapitalizacijska vrednost, medtem ko bo cena za delnico PMP 100 evrov. To je po njegovih pojasnilih poštena vrednost.

Ob tem se je Mancevič obregnil na poročanje nekaterih medijev, da naj bi Sij štirim fizičnim osebam za delnico Perutnine Ptuj plačal 14 evrov. »Kdo je prišel do izračuna, na podlagi kakšne analize, cenitev?« se je vprašal in dodal, da vrednost PMP niso le delnice, ki jih ima v Perutnini, temveč tudi drugo premoženje. Mešanje ali izpostavljanje, da bo nekdo dobil za ceno Perutnine več, kot je bila dokapitalizacijska cena, je po njegovi oceni zavajajoča.

Deli s prijatelji