POLETNE RADOSTI

S šotorom na pot

Objavljeno 27. junij 2011 13.48 | Posodobljeno 27. junij 2011 14.05 | Piše: B. L.

Cene v hrvaških kampih malo višje od lanskih

Vleka počitniške prikolice zahteva dodatno previdnost.
Glavna poletna radost je zagotovo letni dopust, zato bomo pisali o eni od možnosti, kako ga preživeti. S šotorom, počitniško prikolico ali avtodomom pri naših južnih sosedih. Na vrsti so torej nasveti in informacije za prijetno kampiranje na Hrvaškem.

Potovanje z avtomobilom – ta je po navadi prevozno sredstvo, ko se z družino odpravimo na taborjenje – se začne z njegovo pripravo. Če vaš avtomobil že lep čas ni videl servisa, priporočamo, da ga obiščete pred potovanjem. Preverite stanje pomembnih tekočin v avtomobilu, tlak v pnevmatikah in natočite dovolj goriva.

Poskrbite tudi za pravilno natovarjanje, saj sodeč po nedavni raziskavi Slovenci temu nismo ravno kos. Ne pozabite na pripravo voznika, torej samega sebe. Pred daljšo potjo bodite spočiti, med potjo se ustavite vsaki dve uri in ne pozabite vzeti s seboj dovolj vode za pitje. Klimatske naprave v avtomobilih še pospešijo dehidracijo. S seboj vzemite tudi vse potrebne dokumente in upoštevajte carinske predpise pri vnosu hrane, denarja in tehničnih naprav.

Ko je noga pretežka

Srečanja s predstavniki represivnih organov navadno niso prijetna, zlasti če naredimo kakšen prekršek, zato navajamo še nekaj informacij o cestnoprometnih predpisih na Hrvaškem. Ti so podobni slovenskim, a z nekaterimi posebnostmi. Tako je denimo uporaba dnevnih luči obvezna le pozimi, poleg obvezne opreme vozila tudi na Hrvaškem potrebujemo odsevni jopič. Omejitve hitrosti so podobne slovenskim: do 130 km/h na avtocestah (izjema je vleka prikolice, 80 km/h), do 90 km/h zunaj naselja (avtomobili s prikolico 80 km/h) in do 50 km/h v naseljih.

Kazni za prometne prekrške so se z zadnjo revizijo prometne zakonodaje pred nekaj leti krepko povišale in za najhujše prekrške, kot so vožnja brez veljavnega dovoljenja, prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 km/h, vožnja z več kot 1,5 promila alkohola v krvi ipd., lahko znaša do 15.000 hrvaških kun oziroma 2027 evrov, poleg tega pa nas lahko tudi zaprejo. Tako visoka kazen nas lahko doleti tudi, če zavrnemo alkotest. Zapišimo, da je najvišja dovoljena stopnja alkohola v krvi med vožnjo 0,5 promila, izjema so poklicni vozniki, vozniki, mlajši od 24 let, in tisti, ki imajo dovoljenje manj kot dve leti – ti morajo biti popolnoma trezni. Sicer pa lahko več informacij o kaznih in drugih zadevah, povezanih s potovanjem z avtomobilom, preberete tudi na spletnih straneh AMZS (www.amzs.si).

Kampiranje

V primerjavi z lani so se cene v hrvaških kampih povišale za nekaj centov, nekateri pa so jih ohranili. Seveda je končna cena, ki jo bomo plačali, odvisna od kategorije kampa, lege parcele (nekatere so cenejše, druge dražje), sezone, v kateri bomo obiskali kamp, in seveda turistične takse. Zapišimo še, da je divje kampiranje na Hrvaškem prepovedano in kaznivo. Ko smo že pri kaznih, upoštevajte, da je omejitev hitrosti pri vleki počitniške prikolice postavljena niže, in sicer na 80 km/h na avtocestah in zunaj naselja.

Opozorimo, da smo za preračun hrvaških kun v evre uporabili na dan pisanja članka veljavni referenčni menjalni tečaj Banke Slovenije, ki je znašal 7,40 hrvaške kune za evro.

Deli s prijatelji