PA DOBER TEK

Pred vrati trošarine na nezdravo hrano, jedli bomo zdravo

Objavljeno 25. julij 2011 18.31 | Posodobljeno 25. julij 2011 18.31 | Piše: D. P.

Danska je že uvedla višje davke na pijače z dodanim sladkorjem in slaščičarske izdelke

Jedli bomo bolj zdravo in plačevali manj ali nič trošarin (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije podpira ministra za zdravje Dorijana Marušiča, ki je predlagal trošarine na nezdravo hrano. V to skupino sodijo pijače, ki imajo dodan sladkor, slaščičarski izdelki ter živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob.

Kako se Slovenci prehranjujemo?

Slovenci med obroki najpogosteje pozabijo na zajtrk, prednjačijo moški (25 %). Narašča zanimanje za uživanje sadja, a se ob tem zvišuje vnesena energijska vrednost živil oz. obrokov. Lanskoletna raziskava prehranjevalnih navad Slovencev je tudi pokazala, da so še vedno ključni dejavniki pri izboru živil spol, starost in izobrazba.

Ukrepi so nujni, evri za ozaveščanje

Ker je preventiva boljša od kurative, bi se vlada lotila obdavčitve hrane in pijač z neprimernim prehranskim profilom, s tem pa naj bi se izboljšale prehranske navade. Vsa zbrana sredstva bi bila namenjena ozaveščanju populacije o zdravih prehranskih navadah.

Prve ideje že pred dvema letoma

ZPS je že leta 2009 podala pobudo s trošarinami na hrano. Oblikovan je bil Kodeks trženja hrane in brezalkoholnih pijač, namenjenih otrokom. Temu pa so sledile še ostale podobne akcije.

Kaj pa drugje po svetu?

Danska je že uvedla višje davke na pijače z dodanim sladkorjem in slaščičarske izdelke, po podobnih ukrepih pa so segli tudi v ZDA, Romuniji in na Slovaškem.

Deli s prijatelji