NA DRAŽBAH

Policisti prodajajo tudi žare in viličarje

Objavljeno 02. avgust 2014 18.40 | Posodobljeno 02. avgust 2014 18.38 | Piše: STA, Mo. S.

Najdražje so do zdaj prodali kolo, in sicer za okrog 250 evrov, povprečno pa z javno dražbo PU Ljubljana iztrži 3300 evrov.

LJUBLJANA – Kolesa in mobilni telefoni so tisti predmeti, ki se najpogosteje znajdejo na policijskih dražbah najdenih stvari. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana imajo letno dve dražbi najdenih predmetov. Zanimanje za javne dražbe je veliko, so pojasnili, saj so do zdaj še vedno prodali vse, kar so dali na dražbo. Izklicne cene najdenim predmetom določi komisija za prodajo najdenih stvari PU Ljubljana. 

Med predmeti tudi žara in viličar

Povprečno kupci ponudijo štirikratnik izklicne cene. Policija na dražbah najpogosteje prodaja kolesa in mobilne telefone, za katere vlada tudi največ zanimanja, a so se med najdenimi predmeti na PU Ljubljana že znašle tudi bolj neobičajne zadeve, na primer žara, viličar ali Elanov čoln, dodajajo. Najdražje so do zdaj prodali kolo, in sicer za okrog 250 evrov, povprečno pa z javno dražbo PU Ljubljana iztrži 3300 evrov, še pravijo.

Denar od prodaje najdenih stvari na javnih dražbah se zbira na posebnem računu državnega proračuna, ki je odprt pri upravi za javna plačila.

Sicer pa dražbe na PU Ljubljana potekajo spomladi in jeseni. Seznam predmetov, ki se prodajajo, je objavljen najmanj 15 dni pred izvedbo javne dražbe na spletnih straneh policije. Interesenti lahko predmete kupijo le na dražbi sami, in sicer z gotovino po sistemu videno-prodano, pojasnjujejo na policiji.

Dokazati lastništvo

Lastnik najdenega predmeta ima sicer eno leto časa, da se javi. A svoje lastništvo mora dokazati, na primer s serijsko številko na predmetu in na dokumentaciji predmeta. Če gre za predmet, ki nima serijske številke, pa je postopek ugotavljanja oziroma dokazovanja lastništva individualen, na primer s fotografijami, z opisom predmeta in individualnih značilnosti na predmetu, kot so praske, udrtine ali oznake, za katere ve samo lastnik, pravijo na PU Ljubljana.

Najdene predmete lahko za zakonsko predpisano eno leto hrani policija ali najditelj sam. Lahko pa policija na lastno odgovornost najdene predmete tudi zaupa v hrambo pravni ali fizični osebi, »pooblaščeni za opravljanje teh dejavnosti s prostori in z opremo, ki izpolnjuje minimalne tehnične in druge pogoje za tako dejavnost«.

Kot so še pojasnili, policija za vsako najdeno stvar najprej preveri, ali je morda v njihovih evidencah zabeležena kot ukradena ali izgubljena. Če gre res za ukradeni ali izgubljeni predmet, ga vrnejo lastniku.

Deli s prijatelji