ODKRITO

Po Erjavcu »kadrovanje po strankarski izkaznici«

Objavljeno 19. februar 2013 13.38 | Posodobljeno 19. februar 2013 13.56 | Piše: A. L., STA

To napoveduje minister za notranje zadeve, ki ga je premier umaknil iz pogajanj z LB.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je danes izrazil obžalovanje zaradi odločitve premierja Janeza Janše, da ga umakne z reševanja vprašanja Ljubljanske banke (LB). Kot je dejal, bi bil danes, če se to ne bi zgodilo, v Zagrebu, kjer bi že lahko parafirali dogovor o LB. Potrdil je še, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov.

Premierja je obveščal sproti

Erjavec je povedal, da je glavno vsebinsko delo glede dogovora o rešitvi problema LB že opravljeno. Načrtovano je bilo, da bosta slovenska in hrvaška vlada v začetku marca dogovor hkrati sprejeli, nato pa bi lahko hitro sledila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU v DZ. Minister upa, da bo dogovor vendarle sklenjen, zatrdil pa je tudi, da je o vsem dogovarjanju s hrvaško stranjo sproti obveščal premierja.

Umaknil ga je zaradi veleposlanikov?

Na novinarski konferenci je Erjavec tudi potrdil, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov, saj se mu ne zdi primerno, da bi o tem odločali, ko vlada razpada. Po njegovem mnenju je ta njegova odločitev tudi eden od razlogov, da je premier Janša v petek sprejel odločitev, da ga umakne z reševanja vprašanja LB. Vendar pa Erjavec, ki vztraja, da ima do odstopa polna pooblastila, ne dvomi, da se bodo postopki imenovanja veleposlanikov, potem ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom, nadaljevali, »bo pa to kadrovanje po strankarski izkaznici«.

Desus bo podprl interpelacijo proti Turku

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes ob vprašanju vladne krize znova poudaril, da bo po njegovem prepričanju prišlo do konstruktivne nezaupnice. Zelo realno je, da bi bilo glasovanje o njej že na februarski seji DZ, je dejal. Povedal pa je tudi, da bodo v Desusu podprli napovedano interpelacijo zoper ministra za izobraževanje Žigo Turka. Spomnil je, da bosta z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki je prav tako iz kvote Desusa, odstopno izjavo z ministrskega mesta podpisala v petek. Takrat je tudi sklicana novinarska konferenca, je dejal na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnim zunanjepolitičnim vprašanjem.

Poudaril pa je, da bo minister za zunanje zadeve s polnimi pooblastili, vse dokler se DZ ne seznani z njegovim odstopom.

Deli s prijatelji