PO SESTANKU

Pahor bo Cerarja naslednji teden predlagal za mandatarja

Objavljeno 11. avgust 2014 16.34 | Posodobljeno 11. avgust 2014 16.34 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik republike Borut Pahor in najverjetnejši mandatar Miro Cerar sta se sestala in govorila o nastajanju koalicije.

Na sestanku.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor namerava predsednika SMC Mira Cerarja državnemu zboru (DZ) za mandatarja predlagati v začetku prihodnjega tedna, sta po pogovoru pri Pahorju sporočila Cerar in vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer

Vlado si želijo čim prej

Kot je pojasnil najverjetnejši novi mandatar, koalicijska pogajanja v teh dneh potekajo na bolj vsebinski ravni. Do konca tedna pričakuje takšne obrise koalicije, ki bodo dovolj trdna osnova za to, da preidejo v zaključno fazo pogajanj, ki bodo po njegovih besedah potekala še do konca meseca in po potrebi tudi pozneje.

Po Cerarjevem mnenju je realno pričakovati, da bi vlada nastopila funkcijo v drugi polovici septembra. Ob tem dodaja, da je to težko oceniti, ker gre za zahteven proces. Si bodo pa prizadevali – to je tudi izrecna namera predsednika države –, da bi do vlade prišli čim prej, brez odlašanja. Vsi namreč ocenjujejo, da je treba čim prej sestaviti polno operativno vlado, da bo lahko vodila državo naprej in da bo Slovenija na tem področju spet v celoti opravilno sposobna.

Pahor bo po današnjem sestanku s predstavniki SMC v torek gostil vodstvi SDS in Desusa, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo.

Cerar bo še sestankoval

Najverjetnejši novi mandatar se popoldne sestane s predstavniki NSi in predvidoma SD, v torek pa predvidoma z Desusom in ZaAB. Kot je pojasnil, se bodo danes s predstavniki NSi sestali zato, ker so na zadnjih pogajanjih zaradi pomanjkanja časa pustili še nekaj odprtih in nerazčiščenih vprašanj. Tako so ocenili, da bi bilo dobro, da tudi glede teh vsebin danes poskušajo zbližati stališča.

Pahorju je Cerar danes predstavil nekaj temeljnih informacij o poteku koalicijskih pogajanj. A ob tem poudarja, da želi Pahor sam oblikovati svoje stališče v neposrednem pogovoru s predstavniki drugih poslanskih skupin. Vsekakor pa je predsednik republike po Cerarjevih besedah izrazil namero, da predlaga za mandatarja predsednika stranke, ki je na volitvah dobila največ glasov.

Danes so se po besedah Simone Kustec Lipicer tudi strinjali, da si želijo tesno in aktivno sodelovanje DZ, predsednika republike in vlade. Glavni namen je pomagati pri reševanju težav in vsebin, ki se pojavljajo v političnem in širšem družbenem prostoru, tako »na domači kot tudi na mednarodni ravni«.

Pripravlja stališče glede seznama za komisarja

Cerar se je sicer še enkrat z nezadovoljstvom odzval na postopke predlaganja evropskega komisarja. Slovenija je namreč predlagala premierko v odhodu Alenko Bratušek, prvaka Desusa Karla Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon.

V SMC po Cerarjevih besedah postopek predlaganja komisarja označujejo kot neustrezen, saj tudi njihov predlog ni bil spoštovan. Tako Cerar napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh ali tednih tudi sami izrazili svoje stališče, najprej pa želi počakati na odločanje DZ o predlogu za mandatarja. Če bo izvoljen in bo za to dovolj zgodaj, bo Cerar iz mandatarskega položaja jasneje izrazil stališče do predloga za komisarja, je napovedal. Zdaj je ta postopek v teku, a je po Cerarjevem mnenju njegov izid še nejasen.

Deli s prijatelji