BOŽJA BESEDA

»Ozdravljeni« gej ne bo nagovarjal postojnske mladine

Objavljeno 24. april 2012 18.37 | Posodobljeno 24. april 2012 18.37 | Piše: S. U.

Škofijskega dneva mladih ne bo, saj je Šolski center Postojna je včeraj preklical soglasje za najem prostorov.

Luca di Tolve (prvi z leve) pred reparativno terapijo.

POSTOJNA – Šolski center Postojna je včeraj preklical soglasje za najem prostorov in ga posredoval Škofijskemu odboru za mlade. Direktorica Helena Posega Dolenc ter pomočnica ravnateljice in predstojnica gimnazije Mirjam Počkar sta zapisali, da je bil prostor oddan dobronamerno in da tako burnega odziva javnosti niso pričakovali. A po mnenju spletnega portala Narobe.si vodstvo šole še vedno ne razume, da je diskurz o medikalizaciji homoseksualnosti nesprejemljiv.

Bil sem gej, zdaj pa sem ozdravljen

In kaj se je pravzaprav zgodilo? Letošnji Škofijski dan mladih, ki jih koprska škofija načrtovala za soboto, 28. aprila, v Šolskem centru Postojna, so dvignili precej prahu. Organizatorji so tokrat v goste namreč povabili človeka, ki trdi, da ga je bog ozdravil homoseksualnosti.

»Bil sem gej, zdaj pa sem ozdravljen,« je življenjska zgodba Milančana Luca di Tolve, ki je bil od svojega 13. do 31. leta gej, potem pa naj bi se ob pomoči tako imenovane reparativne terapije ameriškega kliničnega psihologa Josepha Nikolosija in Marije iz Medžugorja iz homoseksualca spremenil v heteroseksualca. Še več – Luca je ob pomoči spreobrnjenja uničil virus HIV, s katerim se je okužil v času, ko je bil istospolno usmerjen. Človek, ki trdi, da ga je bog ozdravil homoseksualnosti, zdaj z ženo potuje naokrog, da bi svojo zgodbo povedal mladim in jih spreobrnil.

Reparativna terapija ali dresura živali?

Zanimivo je, da so se ravno ti v Postojni uprli. Nekdanji dijaki in dijakinje postojnskega šolskega centra so med drugim zapisali: »Gre pa za zavajanje, lahko rečemo tudi laganje Luce di Tolve, z namenom gonje proti homoseksualcem, ki jo vodi RKC. Ne dolgo nazaj ste lahko njihov odnos do homoseksualnosti spremljali v kampanji proti družinskemu zakoniku. Sicer pa je reparativna terapija, ki zdravi homoseksualnost, milo rečeno kontroverzna, saj vsebuje tudi prisilno gledanje homoseksualnih pornografskih vsebin in prisilno samozadovoljevanje ob sočasnem prejemanju elektrošokov oz. sredstev, ki povzročajo bruhanje ali bolečino. Nekoliko spominja na dresuro živali, kajne?« se je v pismu vodstvu Šolskega centra Postojna spraševalo 93 nekdanjih dijakov. 

Ali so omenjene metode uspešne ali ne, ostaja stvar presoje, dejstvo pa je, da bodo mladi verniki v Postojni na domnevnega 'odrešitelja' morali še malo počakati.

Deli s prijatelji