PRETRESENI

Odzivi: »Za Slovenijo je dal svoje zdravje«

Objavljeno 16. avgust 2011 12.29 | Posodobljeno 16. avgust 2011 12.29 | Piše: P. J.

Jure Zupan in Matej Tonin sta pretresena nad novico o Bajukovi smrti

Andrej Bajuk
LJUBLJANA – Novica o smrti bivšega premierja in predsednika NSi Andreja Bajuka je pretresla javnost kot tudi njegove nekdanje najbližje sodelavce. Po telefonu nam je uspelo priklicati nekatere, ki so z njim sodelovali v njegovi bogati politični karieri.

Bil je najboljši finančni minister

Nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan nam je povedal, da je pretresen. »Z Bajukom sva bila tesna sodelavca in po mojem mnenju je bil eden najboljših finančnih ministrov. Bil je humanist in človek, ki je za Slovenijo dal tudi svoje zdravje.« Zaupal nam je, da je Bajuk imel zdravstvene težave že v času, ko je bil v vrhu slovenske politike.

»V medijih je bilo napisano veliko neumestnih, neupravičenih in preveč slabih stvari o človeku, ki je toliko naredil za Slovenijo in njen narod,« je sklenil Zupan.

»V mojem spominu ostaja živ«

Podpredsednik stranke NSi Matej Tonin, ki je bil nekdaj Bajukov predstavnik za stike z javnostjo, je dejal, da je šokiran ob tej tragični novici. »Ne morem verjeti, da ga ni več, še včeraj sem ga videl na Brezjah. V mojem spominu ostaja še kako živ, njegova smrt kaže na to, kako je življenje kratko. Ostal mi bo v izredno lepem spominu. Za Slovenijo je Bajuk naredil veliko, na to kažejo tudi številna priznanja, ki jih je prejel. Žalostno se mi zdi, da nekateri niso znali dovolj ceniti njegovega dela, še ko je bil z nami,« je povedal Tonin.

NSi žaluje

Kot so ob tem sporočili iz NSi, se bodo Bajuka spominjali kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo NSi prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Na spletni strani so dodali tudi, da je Bajuk kot finančni minister sprejel pomembne ukrepe, ki so pripomogli k razvoju Slovenije in blaginji državljanov. »Andrej Bajuk je bil velik Slovenec. Slovenijo je imel preprosto rad,« so zapisali.

Pahor poslal brzojavko

Danilo Türk je ob smrti Andreja Bajuka soprogi in njenim najbližjim izrazil iskreno in globoko sožalje ob tragični izgubi. Premier Borut Pahor pa je danes dopoldne poslal soprogi in družini Bajuka sožalno brzojavko, v kateri je svojcem v svojem imenu ter v imenu vlade izrekel sožalje ob nenadomestljivi izgubi.

»Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji,« je v sožalju zapisal Türk.

Kot so sporočili iz premierovega kabineta, je Pahor v pismu svojcem zapisal, da je bil Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem.

Odzivi strank

Na nepričakovano vest so se odzvali tudi v največji opozicijski stranki SDS in izrekli sožalje najbližjim kar prek spletnega omrežja twitter.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je v izjavi za javnost zapisal: »Izraziti želim iskreno sožalje njegovi soprogi, družini, svojcem kot tudi njegovim sodelavcem in kolegom v NSi.«

»Slovenija je izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti. Čeprav je dosledno zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od naših, smo ga vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj. Na osebni ravni sem ga poznal kot človeka dialoga in tudi kot duhovitega in razgledanega sogovornika,« je še zapisal Juri.

Brez mesta in priznanja, ki mu v Sloveniji pripada

V SLS se Bajuka spominjajo kot tople osebe, zvestega, doslednega in vztrajnega človeka. Dejansko je živel, scela in brez računov svojo tragično usodo sina slovenskih staršev, zaznamovano z izgnanstvom v Argentino. Bil je eden redkih, ki je iz te slovenske skupnosti prišel domov, v domovino Slovenijo, in v njej prevzel najvišja politična in državniška mesta. Za to svojo držo ni dobil mesta in priznanja, ki mu nesporno pripadata za njegovo vlogo pri graditvi Slovenije.

Radovan Žerjav ob tem poudarja, da je »Andrej Bajuk iskreno verjel v slovenstvo, v slovenski državi pa videl zgodovinsko in neponovljivo priložnost, da jo kot narod utelesimo v lastni državi, in tej državi, državi Sloveniji, je želel dati dobre finančne, gospodarske in navsezadnje moralno etične temelje, da bomo stali in obstali«.

Odprtje žalne knjige

»Ob smrti nekdanjega predsednika Vlade RS, ministra in poslanca dr. Andreja Bajuka v imenu Državnega zbora RS in v svojem imenu izrekam iskreno in globoko sožalje. Dr. Andrej Bajuk je s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države,« je zapisal Pavel Gantar v izjavi za javnost.

Žalna knjiga v spomin na dr. Andreja Bajuka bo v državnem zboru odprta od srede, 17. avgusta 2011, dalje. Vpis v žalno knjigo bo mogoč v preddverju velike dvorane državnega zbora, vsak dan do pogreba, od 9. do 16. ure.

 

Obvestilo uredništva: zaradi izjemno neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja izklopili. V uredništvu spodbujamo demokratičen dialog in dajemo priložnost legitimnega izražanja mnenj vsem zainteresiranim, vendar zahtevamo kulturno raven dialoga. Žal so nekateri uporabniki naše zaupanje zlorabili.

 

Deli s prijatelji