PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Odprla so se volišča, Slovenija izbira novega predsednika

Objavljeno 12. november 2017 08.24 | Posodobljeno 12. november 2017 08.25 | Piše: STA, S. U.

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog volitev, izbralo novega predsednika republike.

LJUBLJANA – Volivci bodo v današnjem finalu šeste predsedniške tekme v zgodovini države odločali, ali bo aktualni predsednik republike Borut Pahor na čelu države še prihodnjih pet let ali pa bo predsedniški stolček zasedel njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, do zaprtja volišč pa še vedno velja volilni molk. 

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 2113 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Dogajanje na voliščih spremljamo v živo:

13.20  Ob oddaji glasu na domačem volišču v Šempetru pri Gorici je predsedniški kandidat Borut Pahor dejal, da je bilo v tej predvolilni kampanji nekaj kontroverz, eno od protislovij pa je tudi to, da je danes veliko mirnejši, kot je bil v prvem krogu. Ni več vznemirjenosti, kot je bila v prvem krogu in je bila posledica velikih pričakovanj. »Ta vznemirjenost je bila posledica velikih pričakovanj, ta so imeli nekateri ljudje. Tega sedaj ne čutim, ta mirnost in zadoščenje sta glavni značilnosti zdajšnjega razpoloženja,« je povedal Pahor po glasovanju na današnjem drugem krogu predsedniških volitev. Pahor je tudi danes prišel na volišče v avli šempetrske občine v spremstvu svojih podpornikov, matere Ive in sina Luke. Povedal je, da bo počakal še teh nekaj ur na rezultate, medtem pa bo morda opravil še kakšno športno aktivnost.

12.55 Volilna udeležba do 11. ure je bila v današnjem drugem krogu volitev za predsednika republike 12,31-odstotna. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, najnižja pa v Mariboru. Udeležba v volilni enoti Kranj, kjer je bila najvišja, je bila 13,74-odstotna, v Mariboru, kjer je bila najnižja, pa 10,76 odstotka, je na predstavitvi volilne udeležbe do 11. ure v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani povedal namestnik predsednika DVK Peter Golob. V prvem krogu je bila volilna udeležba do 11. ure za odtenek višja, in sicer 13,39 odstotka.

10.11 Kandidat za predsednika države Marjan Šarec je danes na volišče prišel samozavesten. V pričakovanju večernega rezultata je novinarjem po oddaji glasu v Šmarci pri Kamniku dejal, da je v naporni volilni kampanji lahko pokazal, kaj bi želel poudariti kot predsednik. Današnji volilni dan bo preživel doma, v miru in v pričakovanju večera. Dejal je, da če ne bi računal na zmago, ne bi niti kandidiral. Izrazil je upanje, da se bo današnjega drugega kroga predsedniških volitev udeležilo vsaj toliko volivcev, kot se je prvega. Volilna udeležba je po njegovem opozorilu namreč temelj demokracije.

7.00 Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog volitev, izbralo novega predsednika republike. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Glasujejo z veljavnim osebnim dokumentom, volivec pa bo po prihodu na volišče prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. To stori tako, da na glasovnici formata A5 obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Kandidata sta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor in Marjan Šarec. Pri ugotavljanju, ali je glasovnica veljavna, imajo prednost oznake, kot so določene v navodilu, sicer pa bo veljavna vsaka glasovnica, na kateri bo volja volivca jasno razvidna.

6.30 V prvem krogu predsedniških volitev 22. oktobra nobeden izmed deveterice kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev, zato se bosta dva najuspešnejša pomerila v današnjem drugem krogu. Za Pahorja je tedaj glasovalo 47,21 odstotka, za Šarca 24,76 odstotka volivcev, preostalih sedem kandidatov pa je izpadlo iz igre.

Bodite v nedeljo zvečer z nami! Na slovenskenovice.si boste prvi, v živo izvedeli, kdo bo novi slovenski predsednik. Iz minute v minuto vam bomo v komentarjih, fotografijah, videih ter infografiki, ki bo v živo spremljala štetje glasovnic, prenašali razplet predsedniške tekme.

Deli s prijatelji