NA KOŽO

Neuradno

Objavljeno 20. december 2017 23.35 | Posodobljeno 20. december 2017 23.36 | Piše: Boštjan Fon
Ključne besede: komentar

Neuradno se mi razkrije več kot v spovednici dušnemu pastirju.

Sogovorniki mi, ko pospravim uradno beležnico, servirajo podrobnosti, ki jih niti lastnemu družinskemu krogu ne zaupajo. Neuradno se mi razkrije več kot v spovednici dušnemu pastirju. Vsakodnevno sem tarča podatkov, ki jih posredujejo tako imenovani zaskrbljeni državljani. Vem za nepoštene rabote tovornjakarjev s peskom, cementom in lesom ter kdaj pa kdaj kakšnim Afganistancem med tovorom. Kako občinarji goljufajo z evropskimi sredstvi, kako se preprodaja gradbene parcele in kdo ob tem vleče neuradne provizije. Kriminalna scena lopovov in preprodajalcev droge na območju okrožja in okraja mi je odprta kot otroška slikanica. Kdo na mestu župana ali direktorja občinske uprave se s tajnico ali nadvse vneto podpornico kurba v času neuradnih ur, mi je prišepnjeno neuradno za vse občine v regiji, ki jo pokrivam s poročanjem.

Kdo so direktorji, ki v službi na račun uradnega proračuna za reprezentanco popivajo na veliko, vem desetletje ali dlje. Eden se je vmes šel celo zdravit, drugi na štrik. Tudi za istospolne posameznike, ki so z uradnim poročnim listom čisto običajni družinski očetje ali mame, se mi neuradno izdaja informacije. Vse to in še več mi neuradno, nikoli uradno, šepetajo čuječi državljanke in državljani. Servira se mi paleta čisto intimnih podatkov teh in onih. Seveda, novinar lahko s svojim pisanjem spodnese noge zašpecanemu, medtem ko se bodo informatorji privoščljivo hahljali varno skriti za svojimi zidovi. Trenutno neuradno vem za moško osebo med Kranjem in Škofjo Loko. Tiho in skrito se je pred pol leta začela preiskava zoper omenjenega, ki naj bi se večkrat nagnusno spozabil nad lastno mladoletno hčerko.

Uradnega ni v času kap in rokavic o preiskavi še nič, čeprav so bila še v času kratkih hlač opravljena zaslišanja prič pred preiskovalnim sodnikom. Če bom sam kaj neuradno potrjenega zapisal, jih bom uradno dobil po buči s strani teh, ki so vpleteni v primer. Prekleto jasno pa mi je, da bo prej ali slej pricurljalo dovolj informacij za spodoben novinarski tekst, in to takrat, ko se bo posameznik na odgovornem položaju, takole mimogrede, opla, čisto resno in uradno, odločil, da je čas za obvestilo javnosti. Izključno zato, ker bo informator sicer neuradno iskal svoj lastni interes.

 

Deli s prijatelji