NA KOŽO

Nesreča, imenovana Eurosong

Objavljeno 09. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 09. maj 2017 00.39 | Piše: Dejan Vodovnik
Ključne besede: komentar

Začarani krog kiča in blišča se bo danes vnovič zavrtel, tudi z nastopom Omarja Naberja.

Finski kolega mi je te dni dejal, da je tekmovanje za Pesem Evrovizije, stari dobri Eurosong, kot prometna nesreča, mimo katere se peljemo z osebnim avtomobilom. Nihče je ne želi videti, a jo vsak vsaj z enim očesom ošvrkne. Če že ne z obema!

Začarani krog kiča in blišča se bo danes vnovič zavrtel, tudi z nastopom našega Omarja Naberja. V četrtek bo še drugi predizbor, v soboto veliki finale. Spomnimo se, kako je bila prireditev nekoč namenjena le zadržanemu in izbranemu, do neke meje elitnemu občinstvu, danes gre za razgibano in raznoliko občinstvo, ki vse bolj spominja na kanček mirnejše športne razgrajače. Divji ples minljivosti, ki se odvija na razkošnem odru, bo spet priložnost za domače dežurne nergače in nacionalne dušebrižnike. »Le kaj nam je tega treba bilo,« bo skoraj zagotovo zapisal Nekdo na spletu. Odgovora ne bo dočakal.

Nekateri so bili prepričani, da bo evrovizijsko dogajanje skoraj zagotovo ugasnilo, čemur je bil festival zelo blizu v poznih šestdesetih letih; zlasti zaradi komercializacije in površnih pravil ter poznejšega bojkota nekaterih držav. Vendar se to ni zgodilo. Mimogrede: letos prireditelji Ukrajinci ruski pevki Juliji Samojlovi zaradi nastopa na Krimu pred nekaj leti niso dovolili vstopiti v državo, zato se Rusija na tekmovanju, ki se ga bo sicer udeležilo 42 držav, ne bo predstavila. Povrhu v Ukrajino niso smeli niti ruski novinarji, da bi poročali o dogodku.

Leta 1993 se je karavani pridružila tudi samostojna Slovenija. Sloves prvega ima 1x Band in pesem Tih deževen dan. Kakšnega večjega uspeha naši predstavniki niso bili deležni, na evrovizijskem odru so zgolj zelo korektno opravili naloženo jim delo in potem nekaj dni poslušali bes nejevoljnih državljanov.

Kičasti ples pod raznobarvnimi reflektorji se torej začenja. Izvajalcev, kot so bili Abba, Vicky Leandros, Olivia Newton-John, Celine Dion, na ukrajinskem odru zagotovo ne bomo videli. Bomo pa – vsaj večina – bržkone že v nedeljo, uro, dve po koncu prireditve, pozabili, kdo je sploh zmagal.

Karavana ekstravagantnosti bo odšla drugam. Kot se mi odpeljemo mimo prizorišča prometne nesreče. Začarani krog kiča in blišča se bo danes vnovič zavrtel, tudi z nastopom Omarja Naberja. 

Deli s prijatelji