KREATIVNO DAVČNO POSLOVANJE

Nekdanji šef davčne uprave zasačen v Rajskih dokumentih

Objavljeno 06. november 2017 10.25 | Posodobljeno 06. november 2017 10.27 | Piše: A. L.

5000 evrov naj bi stala ustanovitev podjetja na Cipru: trije tisočaki gredo lokalnemu odvetniku, dva pa slovenskemu posredniku.

Ivan Simič.

LJUBLJANA, NIKOZIJA – Nekdanji prvi dacar (Davčna uprava RS) v Sloveniji Ivan Simič se je znašel v Rajskih dokumentih (pridobil jih je Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev), ki jih razkrivajo kolegi z Dela. Gre za povezavo s Ciprom, otok za katerega nekateri pravijo, da je davčna oaza. 'Doktor davčnih utaj' Rok Snežič celo pravi, da za Ciper kliči Simiča, ta pa odgovarja, da to ne drži. Če pa se že kdo obrne nanj, ga napoti h kolegom.

Ne Ciper, Malta!

Simič trdi, da Ciper ni davčna oaza, odkar je postal član EU. Dodaja, da če kdo hoče izkoristiti nižje davčne stopnje v neki državi, potem mora tam tudi delati, saj mora ob morebitni davčni kontroli dokazati, da nisi delal v Sloveniji ali iz nje. Če pa si delal v Sloveniji, si obdavčen v Sloveniji. Zato se je treba izseliti, če ne želiš biti kot fizična oseba slovenski davčni rezident: »Če pa hočeš delati prek tujega podjetja, moraš delati tam, kjer je sedež tega podjetja. Zadeve so dokaj jasne.« Sam že leta ni delal na Cipru, predvideva pa, da tudi nihče iz Slovenije že nekaj časa ni odprl podjetja v tej državi. Morda je zanimivejša Malta, kjer se lahko zadeve izvedejo brez plačila davka na dobiček podjetja, pravi.

Toda vrnimo se k Cipru. Pred približno desetletjem je ciprska družba Cayo Holdings kupila družbo Ivan Simič, holding, d.o.o., največjo lastnico podjetja Simič & partnerji. Lastnik tega holdinga je bil E. P. Nominees, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij v imenu lastnikov. Med lastnike tega je Simič vstopil leta 2008, kmalu potem ko je odstopil kot direktor takratnega Dursa – lastnik pa je še danes.

Kar se je dogajalo vsa ta leta in kar se dogaja zdaj, dokazuje, da je bila odločitev, da postanem direktor Dursa, ena mojih največjih napak v življenju, saj novinarji ne cenite tistega, kar se naredi, temveč iščete ali si izmislite nepravilnosti, ki jih ni.

Skok na Deviške otoke

Prej omenjeno podjetje E. P. Nominees je prodalo Cayo Holding Flomboyant Capitalu z Britanskih Deviških otokov. Simič je za Delo povedal, da je delež v Flomboyant Capitalu kupil 15. septembra 2008, dva meseca potem ko je zapustil Durs, o tem pa je tudi obvestil davčni urad. Družba Flomboyant Capital se je pozneje preimenovala v Simic Capital. Še vedno je lastnik ciprskega podjetja, ki se je leta 2014 iz Cayo Holdings preimenovalo v Simic Sports, leto kasneje pa v Simic Consult. Ta družba je lastnica slovenske družbe, ki se zdaj imenuje Simič Šport in se ukvarja z zastopanjem športnikov. Simič je bil pred leti tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), ob zadnjih volitvah za predsednika NZS pa se je znova omenjal kot potencialni kandidat. Omenjena družba z Britanskih Deviških otokov je lastnica ciprskega podjetja STN Holdings, ki obvladuje slovensko družbo STN komunikacije. Simič je pojasnil, da gre za naložbo.

Direktor v Simic Consultu je s Simičem Marios Eliades, pravnik, nekdanji minister, poslovnež. Ta ima v lasti M. E. Nominees, ki je na istem naslovu kot Simičevi prej omenjeni podjetji in ki je ustanovilo najmanj devet podjetij, ki jih je mogoče povezati s Slovenijo.

Davčni dolžnik

Zlatan Kudić, ki je zaslovel kot rekordni davčni dolžnik, je svoje podjetje Maxicom prenesel na ciprsko družbo Encilova Holding, ki jo je ustanovilo podjetje M. E. Nominees. Prav Simič pa je Kudića zastopal v davčnih postopkih.

Ciprski Barzio Holding je denimo kupil podjetje Meltal - Rado Snežič.

Deli s prijatelji