PRED VOLITVAMI

Najbolje kaže stranki Mira Cerarja, tretjina volivcev neopredeljenih

Objavljeno 03. julij 2014 21.53 | Posodobljeno 04. julij 2014 00.02 | Piše: Ma. F.

Tokrat so se soočili predstavniki šestih strank, ki jim na volitvah 13. julija kaže najbolje.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Do predčasnih parlamentarnih volitev nas loči natanko 10 dni, vročina pa vsekakor narašča. V tokratni predvolilni oddaji so se v studiu Pop TV soočili predstavniki šestih strank, ki jim po javnomnenjskih raziskavah na volitvah 13. julija kaže najbolje. Mnenja so predstavili predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, predsednik Desusa Karl Erjavec, predsedujoči SD Dejan Židan, podpredsednik SDS Zvonko Černač, predsednik Stranke Mira Cerarja Miro Cerar ter predsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič. Med soočenjem so bili tokrat prisotni tudi družinski člani kandidatov. V studio so povabili tudi Urško Bačovnik Janša, a je sporočila, da se ji zdi pomembneje, da stoji ob strani svojima otrokoma.

Pred soočenjem pa je Pop TV predstavil tudi izide zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je opravila Ninamedia. Dober teden pred volitvami najbolje kaže Miru Cerarju, za katerega bi glasovalo 16,4 odstotka volivcev. Na drugem mestu je še vedno SDS, ki ima 15,1-odstotno podporo. Za Desus bi glasovalo 5,1 odstotka volivcev, za SD pa 3,6. Sledijo NSi (2,5 odstotka), SLS (1,8 odstotka), Zavezništvo Alenke Bratušek (1,5 odstotka) in Pozitivna Slovenija (1,4 odstotka), ostali pa manj kot odstotek podpore.

Med volivci pa je znova veliko neopredeljenih. Kar tretjina jih je.

Politika in družinsko življenje

»Še prezgodaj je govoriti o zmagi,« je uvodoma povedal Miro Cerar, ki mu zadnja javnomnenjska raziskava kaže na zmago 13. julija. »Zanesljivo se bomo potrudili, da naredimo nekaj dobrega za Slovenijo,« je dodal.

Predsednik stranke Desus Kar Erjavec je izpostavil, da bodo v njegovi stranki zahtevali regres za vse upokojence, obljubil je tudi nova delovna mesta.

»Borba za tretje mesto je še vedno odprta,« pa je izide raziskave komentirala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak in se ob tem pošalila, da je kljub pihanju na dušo preostalih kandidatov o tem močno prepričana. Franc Bogovič pa je povedal, da se je pripravljen odpovedati evropskemu stolčku, če bo izvoljen kot poslanec.

V tokratnem soočenju so svojo podporo izrazili tudi družinski člani kandidatov. »Bolj sem zvest ženi kot politiki,« je svoje stališče izrazil Erjavec, ki je živel v Belgiji, njegov oče pa je bil rudar. »Vem, kaj je živeti v pomanjkanju,« je dejal in dodal, da je njegov cilj pomagati ljudem. Spregovoril pa je tudi o svoji ženi Ljubi, ki jo je spoznal na šolskem hodniku. Pri kandidaturi ga podpira tudi hči Eva.

»Imam čudovito družino,« je povedal Židan, ki pa svojih družinskih članov ni želel izpostaviti. Podobno stališče je izrazil tudi Cerar, ki želi, da njegova družina ohrani čim več svoje zasebnosti.

Novakova, ki je bila malce bolj zgovorna, je povedala, da so ji otroci včasih zamerili službo, saj so morali kaj postoriti, sicer pa so jo podpirali. »Včasih je bila tudi kakšna huda beseda,« je povedala in dodala, da večino opravil na kmetiji opravita mož in sin. Predsednica Nove Slovenije uživa v peki kruha, povedala pa je tudi, da je možu za 50. let kupila osla. Hči Sara je dejala, da se je zaradi mamine odsotnosti naučila kuhati, hči Rozala pa je postala bolj samostojna.

Svoji družini se je zahvalil tudi Bogovič, ki ima tri otroke. Sin je star 27 let in dela doma na kmetiji, je povedal predsednik Slovenske ljudske stranke, ki je dodal, da na kmetiji pomaga tudi hči. »Če sem otroke kaj naučil, sem jih dela in poštenja,« je dejal.

Židan, katerega sin študira v Berlinu, je povedal, da je treba ustvariti nova delovna mesta, da se bodo mladi lahko zaposlili.

Odgovornost sedanje in preteklih vlad

Po besedah Bogoviča je nacionalni interes slovenska hrana, voda in les, glede prodaje državnega premoženja pa meni, da bi morali v državnem zboru najprej sprejeti strategijo, nato pa to prepustiti strokovnjakom. Sedanja vlada se vmešava v prodajo, kar po njegovem mnenju daje slabo sporočilo tujim investitorjem. Židan je izpostavil, da je vlada to morala storiti, predvsem zaradi špekulacij o netransparentni prodaji. Erjavec se je strinjal, da je treba najprej preveriti sume o netransparentnosti, zato je prepričan, da gre za pravilno odločitev. Cerar je glede prodaje javnega premoženja povedal, da je treba govoriti o odgovornosti sedanje in preteklih vlad, ne pa o odgovornosti prihodnje vlade. Poudaril je še, da mora biti privatizacija toliko nadzorovana, da ne prihaja do korupcijskih tveganj.

S kom v koalicijo?

Na vprašanje, s kom bi šla v koalicijo, je Novakova odgovorila, da s tistimi, s katerimi bi lahko uresničili svoj program. Če bodo pripravljenost pokazale stranke na levici, je mogoče povezovanje tudi v tej smeri. Černač pa je izpostavil, da je treba v politiki preseči zamere. Vidijo se v povezovanju na desni, če pa bo kdo sprejel njihove programske usmeritve, pa so se pripravljeni povezovati tudi širše. Za Erjavca je dejal, da ga čaka nekaj podobnega kot Viranta. »To so mokre sanje SDS,« mu je odvrnil Erjavec.

Mladi, ki želijo v tujino

Novakova mladim svetuje, naj nikar ne odhajajo, saj se v NSi zavzemajo za njihovo boljšo prihodnost, znižanje davkov in več delovnih mest. Erjavec je povedal, da so proti socialni kapici in NSi očita, da postaja neoliberalna. Po njegovem mnenju je treba preobraziti naš šolski sistem in podpirati izvozno gospodarstvo. »Treba je zagotoviti plačilno disciplino, preprečevati sivo ekonomijo in si prizadevati za pravno državo. Če se bo gospodarstvo dvignilo, bo več zaposlitev,« pa je dejal Cerar.

Zaveze v programih

Cerar je povedal, da imajo predvidenih kar nekaj ukrepov, da bo gospodarstvo delovalo bolje. Erjavec pa je mnenja, da je treba ukiniti dodatno zavarovanje in denar prenesti v zdravstveno blagajno. »Ko sem bil tri mesece minister, sem to videl na lastne oči,« je Erjavec komentiral korupcijo v zdravstvu. Prvakinja NSi je obljubila, da bodo znižali davčno obremenitev, z nižjimi davki bi namreč po njenem mnenju podjetjem ostalo več denarja za investicije in zaposlovanje novih delavcev. SLS obljublja ustanovitev finančne policije, Černač pa je pojasnil, da bodo tablice za šoloobvezne otroke kupili z evropskimi sredstvi.

Deli s prijatelji