NEVARNO

Na motor kratke hlače in natikači ne sodijo

Objavljeno 17. avgust 2014 17.45 | Posodobljeno 17. avgust 2014 17.45 | Piše: T. L.

Policisti poostreno nadzirajo motoriste. Največ pomanjkljivosti so včeraj ugotovili pri kontroli zaščitne opreme.

Začela se je motoristična sezona. (Fotografija je simbolična).

KRANJ – Gorenjski policisti so v sredo v vseslovenski akciji, ki bo sicer potekala do 22. avgusta, poostreno nadzirali motoriste. Preverjali so zlasti izpolnjevanje pogojev za vožnjo motoristov, njihovo ravnanje v prometu in zaščitno opremo.

Dva na predelanih

Pogoje za vožnjo je izpolnjevala večina kontroliranih motoristov, sta se pa pred prometnimi policisti znašla tudi dva, ki pogojem za udeležbo v prometu nista zadostila. Oba sta namreč vozila predelani vozili, eden od njiju pa za vožnjo motorja tudi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Zato so policisti vozili zasegli, o tem pa bodo z obdolžilnim predlogom obvestili pristojno okrajno sodišče.

Ravnanja mnogih motoristov, ki so bili kontrolirani v včerajšnji akciji, so bila ustrezna: vozili so znotraj omejitev hitrosti, na ustrezni varnostni razdalji, pravilno so se razvrščali, negativno pa so izstopala prehitevanja vozil, ko so se ta ustavljala zaradi zgostitev prometa.

Motoristi pogosto v mrtvem kotu

Ob tem pri kranjski policijski upravi opozarjajo, da so motoristi šibkejši udeleženci v prometu in da jih vozniki pogosto spregledajo, ker se na primer znajdejo v mrtvem kotu, vozniki pa se ne prepričajo, ali lahko varno spremenijo smer vožnje. Nekateri vozniki med počasnejšo vožnjo vijugajo po cesti, drugi se več ukvarjajo z radiem, telefoni in potniki v avtomobilih kot z vožnjo ipd. »Zato je predvsem od motoristov odvisno, da se mimo vozil vozijo varno in po pravilih.«

Brez natikačev, kratkih hlač in rokavov

Največ pomanjkljivosti so policisti ugotovili pri kontroli zaščitne opreme. Več motoristov je nosilo kratke hlače, kratke rokave, vozili so z natikači, s čelado brez ščitnika čeljusti, zaščitna oblačila in čelade pa so bili večinoma brez odsevnikov. Res je, da je predpisana obvezna oprema motorista samo čelada, vendar naj to ne pomeni, da drugi zaščitni elementi niso potrebni. Ključnega pomena za varno vožnjo motoristov naj bodo tudi dobro poznavanje prevoznega sredstva, ustrezen način vožnje, popolna zaščitna oprema in predvsem varno ravnanje posameznikov.

Deli s prijatelji