OSAMOSVAJANJE

Mladi ostajajo pri starših vedno dlje

Objavljeno 12. avgust 2011 10.20 | Posodobljeno 12. avgust 2011 10.20 | Piše: P. J./STA

Mladi ostajajo pri starših vedno dlje

Mladi imajo težave pri zaposlitvi
LJUBLJANA – V Sloveniji skupaj z vsaj enim od staršev živi skoraj 55 odstotkov prebivalstva med 18. in 34. letom starosti, med 18-letniki pa jih z vsaj enim staršem živi 96 odstotkov. V EU je po podatkih iz ankete o življenjskih razmerah iz leta 2008 ta delež v povprečju nekoliko nižji in znaša 46 odstotkov, navaja državni statistični urad ob 12. avgustu, mednarodnem dnevu mladih.

Težko osamosvajanje

Mladi, zlasti tisti med 18. in 24. letom, ostajajo pri starših dlje kot v preteklosti zaradi vse daljšega izobraževanja. V Sloveniji je v šolanje vključenih 77 odstotkov mladih, starih od 18 do 24 let, ki živijo z vsaj enim od staršev. To je najvišji delež v EU, kjer je povprečje 55 odstotkov. Osamosvajanje mladih se lahko zavleče tudi zaradi težav pri zaposlovanju in pogosto zaradi dragih stanovanj.

Skoraj vsi 15-letniki v Sloveniji se redno šolajo, približno 16 odstotkov 24-letnic je rodilo že vsaj enega otroka, približno tretjina 29-letnikov pa živi v zakonski ali partnerski zvezi, izhaja iz podatkov statističnega urada.

Vedno manj mladih

Število mladih v Sloveniji upada zelo hitro. V zadnjih desetih letih se je zmanjšalo za 11 odstotkov, v naslednjem desetletju pa lahko pričakujemo kar 20-odstotni upad, so zapisali na Uradu RS za mladino. Stanje na trgu dela je za slovensko mladino v evropski primerjavi nepredvidljivo, opozarjajo. Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih ljudi, starih 15 do 24 let.

Po raziskavi Mladina 2010 je redno zaposlenih za nedoločen čas le 47,7 odstotka mladih. V zadnjem obdobju pa je še posebej zaskrbljivo hitro povečevanje števila brezposelnih diplomantov. V zadnjem desetletju se je povečalo za 230 odstotkov.

Dan mladih

Združeni narodi opredeljujejo mlade kot osebe, stare od 15 do 24 let. Urad RS za mladino šteje osebe med 15. in 29. letom starosti, v EU pa se zaradi t. i. podaljševanja mladosti pogosto štejejo med mlade ljudi osebe, stare od 18 do 34 let.

Po ocenah ZN je mladih na svetu že precej več kot ena milijarda, zajemajo pa četrtino svetovne delovne sile, a tudi polovico nezaposlenih po vsem svetu.

Generalna skupščina OZN je 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih leta 1999.

Deli s prijatelji