ORANŽNA OPOZORILA

Meteorologi napovedujejo poplave in vetrolome

Objavljeno 11. december 2017 14.48 | Posodobljeno 11. december 2017 14.50 | Piše: P. Pa.

Ponekod bo hitrost vetra presegla celo 100 km/h.

LJUBLJANA – Današnja in jutrišnja vremenska napoved nista ravno rožnati. Že v nedeljo so vremenoslovci izdali številna opozorila zaradi močnega vetra, danes pa so jih izdali še enkrat, saj se bo jugozahodnik okrepil. V višjih legah naj bi celo presegel hitrost 100 km/h, ponekod v nižinah pa 70 km/h. Na bolj izpostavljenih mestih obstajajo možnosti obsežnejših vetrolomov. Napovedujejo, da bo veter oslabil v torek dopoldne.

Poplavljalo bo

Do torka zvečer bo v zahodni, severozahodni in osrednji Sloveniji padlo od 50 do 100 liter na kvadratni meter. Poplavljale bodo tudi reke, predvsem Vipava in Dragonja, razlivali se bodo tudi posamezni vodotoki na Primorskem. »Vipava bo v popoldanskih urah poplavila v širšem obsegu. Največji pretok Vipave v Mirnu bo danes sredi dneva okoli 350 m3/s. Razlivali se bodo tudi njeni pritoki. Reke na Primorskem se bodo v dopoldanskih urah ustalile in začele upadati.« Razlivala se bo tudi Ljubljanica in vodotoki na notranjskem krasu, kjer bodo reke čez dan še naraščale. Pri Arsu pričakujejo, da bodo v torek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji reke naraščale in poplavljale. Poplavljene bodo tudi površine na Ljubljanskem barju.


image
 

Meja sneženja se bo spuščala

Meja sneženja bo na okoli 1800 metrih nad morjem, v torek se bo spustila na približno 1100 metrov. »V sredo bo sprva oblačno s padavinami. Hladnejše bo, ponekod bo občasno snežilo do nižin. Popoldne bodo padavine od severovzhoda postopno ponehale. V četrtek bo sprva suho, a že dopoldne se bodo na zahodu ponovno začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu. Po nižinah bo večinoma deževalo.«
 

Deli s prijatelji