KONGRES

Lukšič postal novi predsednik SD

Objavljeno 02. junij 2012 09.31 | Posodobljeno 02. junij 2012 22.57 | Piše: D. P., STA

»Kaj nam pomaga globlji pomen, če smo izgubili kompas?« je bil odločen Igor Lukšič

V primerjavi s protikandidatoma je zelo zagorel.

KOČEVJE – Stranka SD je na današnjem kongresu v Kočevju volilo svoje vodstvo in se odločalo o tem, ali bo pot nadaljevala z dolgoletnim vodjem stranke Borutom Pahorjem ali pa bo izbrala novega predsednika. Obetal se je trd boj za predsedniški stolček, saj so Pahorja izzvali še Patrick Vlačič, Igor Lukšič in Zlatko Jenko.

Z zamudo

Kongres se je začel s petjem himne četrt čez 10. uro, prvi pa je zbrane nagovoril poslanec Janko Veber. Takoj se je razlegel gromek aplavz, temu pa je sledila izvolitev delovnega predsedstva. Predsedujoči Miloš Pavlica je uvodoma pojasnil nekaj tehničnih zadev. Dovolil je, da posamezniki med kongresom odidejo na zrak, morda na cigareto ali kavo. Vsi prisotni so izvedeli, da bo kosilo med 14.30 in 15.00, zaradi prostorske stiske pa se bo jedlo v dveh skupinah.

Sedem oziroma pet minut

Pavlica je tudi pojasnil, da bodo imeli predsedniški kandidati (Pahor, Lukšič, Vlačič, Jenko) na voljo sedem minut za svojo predstavitev. Za glavnega tajnika kandidirata Uroš Jauševec in Dušan Kumer, svojo predstavitev bosta opravila v največ petih minutah. Podpredsedniški kandidati so Tanja Fajon, Mojca Kleva, Ljubica Jelušič, Alenka Kovšca, Breda Pečan, Bojan Kontič, Dejan Židan in Zoran Kramar.

Ko je Pavlica vse povedal, je sledil medijski mrk. Napovedovale so ga sicer že poprejšnje težave z zvokom, nato pa je bil prenos za dobrih pet minut prekinjen. Po dodatnih delih tehnikov sta bila zvok in slika spet, kot se šika, a so se po 11. uri težave nadaljevale. Na twitterju so pojasnili, da jih odpravljajo.

»Pahor naj bo kar tiho«

Temu je sledila razprava, h kateri so se prijavljali delegati. »Podprimo spremembe,« je sklenil svojo razpravo Rado Bohinc. »Če bo šlo tako naprej, nas čaka usoda LDS,« je zbrane opozoril Željko Cigler, ki je opozoril, da se Pahorju ni treba več oglašati zaradi paktiranja z idejami Merklove in Janše. Pahorja je opozoril, da Türk ni dobil nezaupnice (Pahor jo je) in ne pozabimo, na zadnjih predsedniških volitvah je bil kandidat SD.

Začel Jenko, nadaljeval pa Lukšič

»Kaj nam pomaga globlji pomen, če smo izgubili kompas? To ne more biti moja stranka. Brez ambicije, da postane vodilna politična sila,« je bil odločen Igor Lukšič, ki poudarja, da rabi stranka predsednika z občutkom. Zlatko Jenko je pojasnil, da je biti kandidat za prvega med enakimi je velika čast. Opozoril pa je, da varčevalni ukrepi niso skladni s paradigmo socialne demokracije.

Patrick Vlačič ne želi skupnosti, ki živi v strahu. Želi pa si skupnosti polne navdiha in upanja. Po njegovem mnenju imajo politiki dolžnost, da v ljudeh prebudijo upanje. Njihova naloga ni zastraševanje.

Pahor bi bil predsednik

»Odločil sem se kandidirati za predsednika države,« je uvodoma povedal Borut Pahor. Poudaril je, »da tudi če ne bo predsednik stranke, bo ostal njen član in zaveden socialni demokrat«.

Za finance boljši poraz

Stranka SD je v letu 2011 poslovala pozitivno in je tako zmanjšala izgubo iz preteklih let. Ob koncu leta 2011 je izguba stranke znašala 764.276 evrov. Kot je ob prestavitvi poročila opozoril glavni tajnik stranke Uroš Jauševec, je zmaga na parlamentarnih volitvah leta 2008 stranko stala. Stroške so všteli v štiri leta, a ker je mandat krajši, je zaradi tega tudi izguba nekoliko večja. Sicer je po besedah Jauševca situacija stabilna in normalizirana.

Neposredni videoprenos iz Kočevja:

Watch live streaming video from socialnidemokrati at livestream.com

Očitkov ne manjka

Na Pahorja, ki gre po 15 letih vodenja SD v tekmo za svoj peti mandat na čelu stranke, v zadnjem času leti precej očitkov, med drugim, da paktira z desnico. Številni v SD želijo spremembe, zlasti očitnejšo socialdemokratsko usmeritev stranke, čeprav Pahorju večinoma ne odrekajo zaslug za položaj SD. Socialdemokrati so namreč pod njegovim vodstvom v minulem mandatu prvič v zgodovini vodili vlado, ki pa mandata ni dokončala. Kljub nezadovoljstvu v stranki je Pahor lani popeljal SD na predčasne volitve, na katerih je stranka dobila 10 poslanskih mest.

Dva kroga za izvolitev

Nekateri od 395 delegatov se bodo o podpori posameznemu kandidatu za predsednika odločili glede na njihove predstavitve na kongresu, pričakovati pa je drugi krog volitev. Analitiki menijo, da sta perspektiva stranke in način njenega delovanja odvisna od tega, kdo jo bo vodil.

Pahor proti Lukšiču

Po 18. uri je volilna komisija začela sporočati izide glasovanja. Podpredsednici stranke sta postali Tanja Kleva in Mojca Fajon, podpredsednika pa Dejan Židan in Bojan Kontič. Glavni tajnik ostaja Uroš Jaušovec, pri glasovanju za predsednika stranke pa je potreben drugi krog, saj Pahor oziroma Lukšič nista zbrala več kot polovico glasov. Pahor je tako dobil 148 glasov, Lukšič 138, Vlačič 78, Jenko pa 17 glasov. Kandidata nadaljujeta s predstavitvami, nato sledi še eno glasovanje.

Malo pred 21. uro se je zgodilo še zadnje dejanje kongresa – Igor Lukšič je s 190 glasovi postal novi predsednik stranke, Pahor je dobil le 10 glasov manj.

Deli s prijatelji