FLORISTI

London končan, olimpijada je zdaj v Mozirskem gaju

Objavljeno 18. avgust 2012 16.35 | Posodobljeno 18. avgust 2012 23.18 | Piše: Jože Miklavc

Največja cvetlična vrata bodo v Mozirskem gaju odprta še do nedelje.

Slovenski floristi v Mozirskem gaju, spodaj prvaka Marjan Planinšek (senior) in Kimy Beguš Kutin (junior) (foto: Jožef Miklavc).

Kot na športni olimpijadi v Londonu je že od torka pisano v parku cvetja v Mozirskem gaju, kjer bodo največja cvetlična vrata odprta vse do nedelje. Sprehod po gaju, kjer je obilo sence in sonca, bo v tem času tudi paša za oči: umetniško izdelani aranžmaji velikega formata, ki so jih v torek ustvarjali najvidnejši slovenski cvetličarski aranžerji na državnem tekmovanju v floristiki, jemljejo dih in silijo k fotografiranju. Za mlade in vse tiste, ki želijo potešiti radovednost ob ogledu najatraktivnejših (v naravnem okolju lahko tudi nevarnih) plazilcev, kuščarjev, legvanov in krokodilov, je ogled razstave Bio Exo že kar nuja. V kapelici sv. Valentina v parku pa preseneti še likovna razstava Srečka Romiha iz Braslovč z nekaterimi deli z nadihom erotike.

Sprehod na vsakem koraku pritegne obiskovalčevo pozornost. Slavoloki cvetja z dodatki modnih trakov olimpijskih barv, veliki olimpijski krogi iz zasajenega cvetja, s cvetjem aranžirane konjeniške ovire za preskoke, stiliziran prikaz boja Urške Žolnir za zlato medaljo, čoln Špika in Čopa, aranžiran z najlepšimi orhidejami, tarče Rajmonda Debevca z namerjenimi puškami, vse iz cvetja in lesa, stiliziran prikaz olimpijskih tekem z žogo so le osrednji objekti, vredni občudovanja. Na zeleni livadi pa je videti več kot tristo športnih in modnih parov čevljev, ki so opravili vsak svojo kilometrino. Menda jih je bilo kar petsto, a jih je več kot sto petdeset odšlo drugam, o čemer pa preiskava še poteka. Čevlji so zasajeni s posebnimi okrasnimi rastlinami, ki ob postavitvi na stezici v parku delujejo malce humorno, a nadvse izvirno.

Slovenski floristi že dvanajstič

Razstavljeni poročni paviljoni, poročni šopki in aranžirani detajli slovesnih dogodkov so vrhunski dosežki slovenskih floristk in floristov, ki so se izkazali v improviziranih ateljejih v Mozirskem gaju. Strokovna žirija iz treh mednarodnih sodnikov (Dejan Rojko, Franci Landeker in Simon Ogrizek) je ocenila, da so iz enotne baze cvetja in naravnih materialov, ki jih je priskrbel organizator (za vse tekmovalce enako), nastale tako klasične kot posebno moderne kreacije. Državno tekmovanje floristov je imelo sekcije pogrinjek – pogostitev športnika, fantazija – olimpijada ter prosti šopek – Ave triumphator. Med mladimi se je tudi tokrat najbolje izkazal Kimy Beguš Kutin iz Kranja, ki je tako postal državni prvak, za njim pa sta se uvrstila Karmen Resnik iz cvetličarne Rožcar ter Simona Šinkovec iz Biotehniškega centra Naklo. Med člani sta blestela Marjan Planinšek iz cvetličarne Rožcar, ki je postal državni prvak, in Ivo Uršič iz Idrije. Na pravem slovenskem kozolcu so razstavljena cvetlična korita, ki so jih doma že pred časom zasadili številni slovenski amaterski ljubitelji cvetja in lepega okrasja domov. Kar 23 jih je prejelo posebna priznanja, prvi trije tudi lepe nagrade sponzorjev. Žirijo so najbolj navdušile zasaditve Marije Mikek in Darinke ter Andija Ermenca iz Mozirja ter Špele Šolar iz Krope na Gorenjskem.

Simon Ogrizek, predsednik sekcije za floristiko pri OZS, je ob razglasitvi rezultatov dejal, da so cvetličarji izdelali izjemne aranžmaje, predvsem pa je ob takšnih prireditvah pomembno dvigovati kulturo cvetja, kar je v Mozirskem gaju ob 35-letnici bogatega delovanja občutno tako zaradi entuziazma Jožeta Skornška in strokovnosti slovenskih cvetličarjev in vrtnarjev kot poslovne modrosti Darka Beleta iz Ekološko-hortikulturnega društva Mozirski gaj.

Deli s prijatelji