ZA POTROŠNIKE

Kupujte cenejše mleko in prihranite več kot sto evrov

Objavljeno 02. marec 2013 21.20 | Posodobljeno 02. marec 2013 21.21 | Piše: M. U.

Zveza potrošnikov poudarja, da razlike v kakovosti med cenejšim in dražjim mlekom ni.

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v začetku januarja pregledala ponudbo in cene trajnega homogeniziranega polnega mleka s 3,5 odstotka mlečne maščobe. Poigrali so se s številkami, da bi ugotovili, koliko bi lahko na leto prihranila štiričlanska družina, če bi v pestri ponudbi mleka namesto najdražjega kupovala najcenejše.

Štiričlanska družina lahko prihrani več kot 100 evrov

Pri povprečni tedenski porabi mleka na teden, ki je šest litrov, je razlika med letnim zneskom za najcenejše in najdražje mleko občutno. Po podatkih ZPS je letni znesek za najcenejše mleko 180,96 evra in za najdražje 293,28 evra. Da bi prihranili še kak cent več, pa v ZPS svetujejo, da v trgovini preverite, ali je na voljo tudi mleko v embalaži brez pokrovčka. Tako mleko je za nekaj centov cenejše od različice v embalaži s pokrovčkom. Če v vašem gospodinjstvu popijete veliko mleka, preverite, ali morda trgovec v akciji ponuja večje pakiranje in boste brezplačno dobili še liter ali dva.

Cenejše mleko slabše ali ne?

V ZPS poudarjajo, da glede na to, da so predpisi in normativi za mleko enotni za ves evropski prostor, pomembnejših razlik v kakovosti mleka ni pričakovati.

Deli s prijatelji