KRITIKA

Kolikokrat ste vi prizadeli Janeza Janšo in njegovo družino?

Objavljeno 10. februar 2013 22.26 | Posodobljeno 10. februar 2013 22.27 | Piše: S. J.

Janez Juhant je kritičen do dela slovenskih novinarjev.

Janez Janša upa, da se je Bajuk zavedal svojega prispevka

LJUBLJANA – »A sprašujem se, zakaj se ob tem ne vprašate, kolikokrat in kako ste Vi s svojimi lažmi, podtikanji, insinuacijami in drugimi novinarskimi slikovnimi in besednimi manevri v petindvajsetih letih njegovega javnega delovanja prizadeli Janeza Janše, njegovo družino in vse ostale, ki nam je njegov lik simbol in njegovo delovanje zagotovilo samostojne države Slovenije in njenih demokratičnih procesov,« je v pismu, namenjenem slovenskim novinarjem in novinarkam, zapisal Janez Juhant, teolog, filozof in predavatelj teološke fakultete. Novinarsko delovanje ga je presenetilo, »čeprav verjamem, da vas je njegova ocena prizadela«.

Vse se začne z medijskimi obračuni

Prepričan je, da se scenarij v zaostrenih družbenih razmerah vedno ponavlja, začne se z medijski obračuni, a konča s tragedijami žrtev: »V takih razmerah teh se vsaj delno nahajamo tudi mi, kot potrjujejo protesti, upam, dobromislečih in po spremembah težečih državljanov te države in globalnega sveta.« Ob tem je opozoril, da se najdejo tudi taki, ki takšne razmere izkoristijo zato, da bi prišli do totalitarne in ne demokratične oblasti.

»Kdo v naši mladi demokraciji pa ima realno oblast, pa ravno vi, novinarji, bolje veste kot mi navadni državljani in v tem je težava, če že ne tragika naše demokracije,« pravi Juhant, ki se ne bi lotil pisanja tega pisma, »če bi razbral iz vaših poročanj, kritik in komentarjev, da želite s tem pripomoči, da bo v naši državi demokracija delovala bolje, da bodo politiki in tudi predsednik sedanje vlade bolj strokovni, korektni in zavzeti za državljane. A žal opažamo, da gre tudi za to, da se njemu osebno in celo njegovi družini vzame človeško dostojanstvo, integriteto in se politično in, kar je še bolj nečloveško, celo osebno onesposobi.«

Kdaj je Janša deloval nedemokratično?

Ob tem se vprašuje, kje smo novinarji videli, da bi Janez Janša deloval nedemokratično, prav tako pa ga zanima, kateri njegovi ukrepi dajejo osnovo za nedemokratičnost. Ni mu jasno, kako si razlagamo, »da ga ljudje, ki so sodelovali z njim v demokratičnih procesih, ocenjujejo kot izredno delavnega, urejenega in doslednega človeka in politika, in to ne le njegovi strankarski kolegi, ampak tudi ljudje drugih strank, kot npr. nedavno bivši minister gospod dr. Pličanič, ki je dejal v odstopni izjavi, da ga ceni kot politika in kot človeka.«

Pravica do obravnave v duhu resnice in spoštljivosti

Poudarja, da ob pisanju medijev ni prizadet zgolj on, temveč tudi mnogi drugi, saj »tak pristop, odnos in obravnavanje gospoda Janeza Janše žali tudi naše človeško, pa tudi državljansko in domovinsko integriteto.« Prepričan je, da imajo tudi oni in njihovi predstavniki pravico, da se obravnavajo »v duhu resnice, spoštljivosti, korektnosti in skladno s človekovim dostojanstvom«. Ravno zaradi tega ne morejo dopustiti, da se njihovo dojemanje domovinskih in državljanskih zadev ne spoštuje, ampak se izključujejo, potvarjajo, blatijo ali celo zaničujejo.

Strah pred kričanjem novinarjev

Čeprav razume, da imamo različne poglede na stvari, ga bolijo pristranski prikazi resničnosti. Ob tem je izpostavil, da nekateri zaradi poročanja novinarjev medijev sploh več ne spremljajo, saj jih je ob »kričanju novinarjev« strah, vsaj tako je menda neki mladenič dejal njegovi znanki.

Za ohranitev človeškega dostojanstva

V svojem imenu in imenu mnogih, ki se obračajo nanj, Juhant prosi, »da bi si vsi skupaj bolj prizadevali za spoštovanje in ohranitev človeškega dostojanstva ter resnice in pravice v zasebni in javni besedi«. Ob tem pa je izrekel zahvalo in spoštovanje redkim medijem, ki kljub težkim razmeram to gojijo in ohranjajo odgovornost pri svojem »za razvoj in utrjevanje demokratične družbe tako pomembnem delu«.

Deli s prijatelji