ALKOHOL NA CESTI

Koliko po novem za kazni?

Objavljeno 28. junij 2011 19.57 | Posodobljeno 28. junij 2011 22.14 | Piše: Tomica Šuljič

Pijanim voznikom 
odvzem dovoljenja!

Fotografija je simbolična
LJUBLJANA – Med minulim vikendom, ko smo praznovali 20. obletnico države, so imeli nekateri še en dober razlog, da so znova pogledali (pre)globoko v kozarec: na Dolenjskem so jih morali do streznitve pridržati kar 16. Morda so si posamezniki dali zadnjega duška, preden bo v petek začel veljati novi zakon o cestnih pravilih, ki bo bistveno zaostril kazni – tako finančne kot v kazenskih točkah.

Obvezno zdravljenje

Najbolj so se dvignile kazni za vožnjo pod vplivom alkohola: če boste po novem napihali do 0,5 grama alkohola na kilogram telesne teže, vas bo to stalo 300 evrov in štiri kazenske točke (prej 150–180 evrov in tri točke). Za več kot gram in pol alkohola pa boste plačali enako, kot če bi vozili pod vplivom prepovedanih drog oziroma psihoaktivnih snovi, to je 1200 evrov in kar 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšnji odvzem vozniškega dovoljenja. Policisti bodo kršitelja lahko tudi pridržali za od šest do 12 ur. Kazen za neprilagojeno hitrost so s 460 zaokrožili na 500, pošteno pa so dvignili tudi kazni za vožnjo v napačno smer: na navadni cesti je prekršek vreden 500 evrov in pet kazenskih točk (prej 120 evrov), za vožnjo po napačni smeri avtoceste oziroma hitre ceste pa bo kazen 1200 evrov in 18 kazenskih točk (prej smešnih 300 evrov in pet točk). Ne gre pozabiti, da se s ponovnim opravljanjem vozniškega izpita pri kaznih z odvzemom tega stroški kaj hitro povzpnejo prek 2000 evrov. To pa je že znesek, ki pri veliko Slovencih preseže izdatek dopusta za vso družino. Vozniki, ki bodo želeli znova pridobiti dovoljenje za vožnjo, bodo morali na obvezno rehabilitacijo – zdravljenje zasvojenosti. Enake sankcije veljajo tudi za vožnjo pod vplivom drugih prepovedanih substanc.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Inštruktor varne vožnje Brane Küzmič meni, da dvig kazni ne bo pripomogel k zmanjševanju nesreč

Alkohol 0,0 za mlade in poklicne voznike

Zakonska meja za alkohol ostaja 0,5 grama na kilogram krvi oziroma 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka; po starem torej 0,5 promila. Toda tudi če boste imeli alkohol v dovoljenih mejah, ne smete kazati motenj v vedenju, sicer vas bo to stalo 300 evrov in štiri kazenske točke. Poklicni in mladi vozniki pa so še naprej obsojeni na 0,0.
Deli s prijatelji