PO KATASTROFI

Kemis popravljajo

Objavljeno 13. december 2017 08.37 | Posodobljeno 13. december 2017 08.37 | Piše: T. Š.

Ali bi za dela potrebovali gradbeno dovoljenje?

Dela na Kemisu potekajo, krajane pa skrbi, da brez potrebnih soglasij. FOTO: Civilna Iniciativa Sinja Gorica

SINJA GORICA – Sedem mesecev po požaru v podjetju Kemis v Sinji Gorici pri Vrhniki se razmerja med podjetjem, ki zbira nevarne odpadke, ter krajani niso izboljšala. Kemisu (in njegovemu lastniku Gorenju) bi seveda ustrezal mir glede požara, po katerem se duhovi Vrhničank in Vrhničanov niso več pomirili.

Zdaj že od avgusta oboji čakajo mnenje gradbene inšpekcije, ki bo usodno za nadaljnje delovanje Kemisa. Če ne bo zadostovala sanacija, ampak bo potrebna nova gradnja, bi Kemis moral pridobiti gradbeno dovoljenje, za to pa potreboval bistveno več časa, če bi bili seveda pri pridobivanju uspešni. Med čakanjem krajani budno spremljajo dogajanje v Kemisu.

Civilna iniciativa Sinja Gorica, nastala po požaru, je včeraj na družabnem omrežju facebook objavila nekaj fotografij del na Kemisu: Sinjegoričanka Bernarda Kropf iz iniciative pa pravi, da so fotografije nastale zadnjo novembrsko soboto popoldne: »Druga krajanka je opazila, da so delali celo prvega novembra. Očitno ne čakajo,« sklepa Kropfova. Podobno so v drugi iniciativi Ekovrh prepričani, da se Kemis pri sanaciji – kot javno pojasnjuje Andrej Marković iz Ekovrha – dotika konstrukcije in po mnenju Ekovrha bi Kemis za taka dela potreboval gradbeno dovoljenje. Inšpekcija se še ni odzvala na navedbe državljanov. 

 

Deli s prijatelji