IZSTOP

KBC tudi uradno odšel: za NLB smo plačali skoraj 2,8 milijona evrov

Objavljeno 12. marec 2013 10.16 | Posodobljeno 12. marec 2013 10.16 | Piše: T. L., STA

Belgijci tudi uradno izstopili iz lastništva NLB: posel je bil oznanjen 28. decembra lani, a je bilo za njegovo izpeljavo potrebno še mnenje urada za varstvo konkurence.

Dejansko stanje v banki ostaja neznanka.

LJUBLJANA – Belgijska banka KBC je tudi uradno izstopila iz lastništva Nove Ljubljanske banke (NLB). V ponedeljek je bila tako izpeljana prodaja njenega 22-odstotnega lastniškega deleža v največji slovenski banki v Republiki Sloveniji, so sporočili iz KBC. Posel je bil oznanjen 28. decembra lani, a je bilo za njegovo izpeljavo potrebno še mnenje urada za varstvo konkurence.

Država je tako do dodatnega 22-odstotnega lastništva NLB prišla po ceni en evro na delnico oziroma je zanj skupaj odštela 2,765 milijona evrov. S tem je dodatno konsolidirala lastništvo v banki, ki zadnja leta beleži visoke izgube in jo bo ob sanaciji slabih bančnih terjatev treba letos znova dokapitalizirati. KBC pa je s tem izpeljala eno od zavez Evropski komisiji v svojem programu prestrukturiranja, v katerem je napovedala dezinvestiranje nestrateške naložbe v NLB.

Belgijci prišli leta 2002

Zaradi te prodaje je belgijska bančno-zavarovalniška skupina zabeležila negativni finančni učinek 100 milijonov evrov, ki jih je že prikazala v poročilu o poslovanju v zadnjem lanskem četrtletju. Učinek tega posla na kapital banke je zanemarljiv, so še poudarili v KBC.

KBC je vstop v NLB zaključil septembra 2002, ko je za 34 odstotkov NLB plačal 435 milijonov evrov. Zgodovina lastništva banke je bila razburkana, odnosi med Belgijci in državo kot lastnikom NLB pa so se skrhali 2006, ko takratna vladajoča koalicija KBC ni hotela prepustiti nadzora nad banko. Od takrat belgijska skupina ni več želela igrati strateške vloge v banki.

Deli s prijatelji