KRIZA?

Katerim javnim uslužbencem je nova vlada dvignila plačo

Objavljeno 02. marec 2012 15.34 | Posodobljeno 02. marec 2012 14.56 | Piše: Mi. S.

Veliko takšnih je na Erjavčevem zunanjem ministrstvu.

Nika Dolinar, Janez Janša in Božo Predalič so ministre pričakali resni.

LJUBLJANA – Nova vlada, novi mandati, novi uslužbenci. Vendar pa so nekateri izmed novih javnih uslužbencov bili nedavno premeščeni na zahtevnejša delovna mesta, zato so jim – dvignili plače.

Kot je poročal 24ur, je veliko takšnih na zunanjem ministrstvu, ki ga zdaj vodi Karl Erjavec.

Zakon namreč določa, da se lahko za nekatere javne uslužbence, ki sklenejo delovno razmerje za določen čas, plača dvigne tudi za 20 odstotkov. Šlo naj bi za posamične, izjemnejše primere, za ljudi, ki so zaposleni v kabinetih ministrov in opravljajo zahtevnejša in odgovornejša dela.

Precej manj predlogov kot prejšnja vlada

V vladi trdijo, da so do takšnih predlogov zelo strogi in jih obravnavajo posamezno in v mnogo manjšem obsegu, kot so to počele prejšnje vlade (Pahorjeva vlada je denimo izdala 126 soglasij za uvrstitev v višji plačilni razred). Dodali so, da so se z mandatom vlade Janeza Janše plače ministrom znižale za približno štiri, državnim sekretarjem pa za okrog osem odstotkov. Plače ministrov in državnih sekretarjev so bile namreč uvrščene v najnižji plačni razred, določen za njihove funkcije.

In kdo vse prejema višje plače? Koliko znašajo?

Ena takšnih uslužbenk, ki zdaj prejema višjo plačo, je Vlasta Vivod, ki je bila že tudi voditeljica protokola na obrambnem ministrstvu, vodja kabineta okoljskega ministra in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, zdaj pa je postala voditeljica kabineta zunanjega ministra Erjavca in je zaradi te premestitve uvrščena v višji plačilni razred – tako bo prejemala za tri razrede višjo plačo oziroma 3721 evrov bruto (njena prejšnja plača je znašala 3246 evrov bruto).

Tudi Valentin Hajdinjak, ki vodi kabinet obrambnega ministra Hojsa, ima višjo plačo: uvrščen je v 44. plačilni razred, dobil pa je za 20 odstotkov višjo plačo.

Potem imamo tukaj še štiri uslužbence, ki so bili tudi premeščeni na zahtevnejša delovna mesta: Aleša Marčiča so premestili v pisarno državnega sekretarja, prejemal bo mesečno plačo 2386 evrov (prej je imel mesečno plačo 1851 evrov bruto). Timoteja Šooša so premestili tudi v ministrski kabinet – prejemal bo mesečno plačo 1695 evrov bruto (prej je bila njegova mesečna bruto plača 1393 evrov).

Največjo plačo ima seveda Janša

Marko Ham je zdaj v pisarni generalnega direktorja v direktoratu za multilateralne in globalne zadeve: prejemal bo mesečno plačo 2302 evra bruto (na svojem nekdanjem delovnem mestu je imel mesečno bruto plačo 1786 evrov). Robert Kojc bo v kabinetu ministra prejemal plačo 2908 evrov bruto (na prejšnjem delovnem mestu je imel mesečno bruto plačo 2736 evrov).

Najvišjo plačo v vladi bo imel seveda premier Janez Janša, ki bo prejel 6784 evra bruto za februar – plus dva dni poračuna za januar.

Deli s prijatelji