KOALICIJA

Kako močno si Cerar želi Novakove? Menda zelo ...

Objavljeno 29. julij 2014 10.40 | Posodobljeno 29. julij 2014 10.40 | Piše: T. L.

Cerar v drugi krog pogovorov za novo koalicijo. Ta naj bi bila po neuradnih podatkih že sestavljena in znana. Preverite, kdo bo v njej, kdo pa naj bi odletel.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar s povabljenimi strankami nadaljuje pogovore za sestavo vladne koalicije. Znova se bo srečal s predstavniki Desusa, SD, ZL, NSi in ZaAB, ki naj bi jim že posredoval tudi osnutek koalicijske pogodbe. Podrobnosti o vsebini za zdaj niso znane, bi bili pa lahko po današnjih pogovorih že bolj jasni obrisi koalicije, poroča STA.

Prvi osnutek koalicijske pogodbe bo tudi osnova za današnje nadaljevanje usklajevanj, ki naj bi bila že bolj vsebinska, saj si potencialni partnerji želijo konkretneje vedeti, v katero smer se SMC nagiba glede določenih vprašanj. Pri sestavljanju koalicije bo namreč ključno vlogo odigrala združljivost sicer programsko različnih strank. Ob tem bodo verjetno poskušali bolj ali manj doreči nekaj ključnih projektov in se izogniti temam, ki bi jih razdvajale.

ZL že skoraj zagotovo zunaj

S predstavniki omenjenih strank se je Cerar sestal že prejšnji teden in skoraj jasno je že, da v koaliciji ne bo ZL. Njihovo dokončno odločitev je pričakovati danes. V koaliciji se bolj vidi Desus, medtem ko so v ZaAB ocenili, da sta programa te stranke in SMC najbolj združljiva.

Uradno razpeti še v SD in NSi ...

Po nekaterih informacijah pa naj bi bili glede vstopa v vlado razpeti tako v SD kot v NSi. Po vsej verjetnosti bodo vodstva strank o tem razpravljala pred začetkom današnjih pogovorov. Ti bodo sicer tudi tokrat potekali ločeno, za prihodnje dni pa je Cerar že napovedal, da bo »verjetno treba sesti za skupno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koalicijo«.

... neuradno ni tako

Spletni portal Požareport pa najava neuradne podatke, ki prihajajo iz vrst Stranke Mira Cerarja in po katerih naj bi bila koalicija »praktično že sestavljena in znana«. SMC naj bi tako šla v koalicijo s stranko Desus, Socialnimi demokrati ter stranko Nova Slovenija, med opozicijo pa naj bi pristali SDS, Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek. Če bi se zgodilo kako drugače, bi bil menda čudež, še trdijo isti viri. Če bi se ta scenarij uresničil, bi vlada Mira Cerarja v državnem zboru uživala podporo 52 poslancev.

Toninu ministrski stolček?

Portal še poroča, da sta nedavno še 'nepremostljiva' programska izhodišča SD in NSi zbližala. Nova Slovenija naj bi se strinjala z nadzorovano privatizacijo (kar še ustreza Socialnim demokratom), SD pa naj bi sprejel »ideološke« zahteve NSi, kar pomeni, da bodoča vlada ne bi posegala v družinsko zakonodajo in verske skupnosti ter zakon o dostojnem pokopu vseh žrtev druge svetovne vojne, kar naj bi bilo dovolj, da bi Nova Slovenija zadovoljila in pomirila tudi bolj radikalni del svojega volilnega telesa.

Večinski del vodstva NSi si namreč želi biti vladna stranka, saj računajo, da bi na podlagi svojega ekonomskega programa lahko pobrali tudi smetano poslovnežev, ki so nekako bliže desnici in so prej koketirali z Janševo SDS ali s propadlo Virantovo Državljansko listo. Poleg tega člani NSi namigujejo, da je Cerar za vstop te stranke v vlado pripravljen plačati »višjo programsko in kadrovsko ceno« kot Socialnim demokratom. Matej Tonin naj bi tako predvidoma postal novi minister za obrambo.

Raje v vlado kot razčiščevati volilni neuspeh

Portal še piše, da SD druge izbire kot odhod v vlado Mira Cerarja nima. Njihovi volivci so Cerarja množično volili, z vstopom v vlado pa bi SD tudi razbremenil razprave o odgovornosti za poraz na volitvah predsednika Dejana Židana in generalnega sekretarja stranke Uroša Jauševca. Stranka je namreč izgubila štiri poslanske mandate od desetih, torej 40 odstotkov volilnega deleža.

Židan minister, Kopač Mrakova pač ne

Kaj pa je s koalicijskimi pogajanji? Židan naj bi (p)ostal minister. Če bi bil znova minister za kmetijstvo, opozarjajo viri iz SD, bo pač večno ostal »samo kmetijski minister,« stranka SD pa bi postala podobna SLS na levici. Del vodstva stranke in vplivni prišepetovalci med kandidati za ministre nočejo več videti Anje Kopač Mrak, dosedanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve, ker naj bi kot ministrica naredila preveč napak in škodila stranki, zato naj bi SD zahtevala šolski resor, ki naj bi ga vodil dosedanji minister za šolstvo Jernej Pikalo. Za ministra iz kvote SD se sicer spet ponuja tudi Rado Bohinc, vendar nima podpore znotraj vodstva stranke.

Deli s prijatelji