OKROG 8. URE

Jutri zjutraj shod v podporo Janši

Objavljeno 06. julij 2014 21.48 | Posodobljeno 06. julij 2014 21.48 | Piše: STA, S. U.

Dogodek pripravljajo v Odboru 2014, kjer so po besedah Aleša Primca zgroženi, da slovensko pravosodje nadaljuje gonjo zoper Janšo.

LJUBLJANA – Pred ljubljansko sodno palačo, kamor bo s prestajanja zaporne kazni na dve obravnavi prišel predsednik SDS Janez Janša, se bodo v ponedeljek zjutraj zbrali njegovi podporniki. Dogodek pripravljajo v Odboru 2014, kjer so po besedah Aleša Primca zgroženi, da slovensko pravosodje nadaljuje gonjo zoper Janšo.

Kot je danes na novinarski konferenci pojasnil Primc, se bodo pred sodno palačo zbrali okrog 8. ure, ko predvidevajo, da bo Janša v spremstvu pravosodnih varnostnikov prišel na sodišče. Želijo si, da bi Janša po prvi obravnavi, ki naj bi bila sorazmerno kratka, zbrane lahko nagovoril. Zatem ko bo na sodišču potekala druga obravnava, pred sodiščem pripravljajo program z nagovori, nato pa naj bi odšli proti Radioteleviziji Slovenija, ker niso zadovoljni s poročanjem o aktivnostih odbora.

»Ne more biti žaljivo, če poveš nekaj, kar je res«

O obeh postopkih – najprej je razpisan predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, zatem pa se začenja sojenje zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča – je spregovoril Janšev odvetnik Franci Matoz. Poudarja, da ne more biti žaljivo, če poveš nekaj, kar je res oziroma za kar imaš dokaze. Postopka pa sta po njegovi oceni namenjena temu, da se preganja Janšo in se ga s čim večjim številom postopkov onesposobi v politični dejavnosti.

Obtožnica zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve je bila v primeru tožilke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria, vložena tudi za Matoza, ki ugotavlja, da se pregon širi zoper tiste, ki Janšo v tem postopku zagovarjajo ali so mu blizu. Namen pa je oslabiti njegovo obrambo.

Predsednik Odbora 2014, ki je bil ustanovljen za zaščito Janševih človekovih pravic, Damir Črnčec je napovedal nadaljevanje aktivnosti, dokler Janša ne bo na svobodi in bo v Sloveniji uveljavljena vladavina prava. Za četrtek pripravljajo večji shod z začetkom na Kongresnem trgu.

Deli s prijatelji