KONEC EVROPE

Janša: Se bodo zoper migrante organizirali kar državljani sami?

Objavljeno 18. november 2015 19.45 | Posodobljeno 18. november 2015 19.45 | Piše: M. U.

Možna izhoda iz varnostne krize: upoštevanje pravil schengna ali vzpostavitev notranjih meja.

LJUBLJANA –  Iz sedanje varnostne krize v EU sta za predsednika SDS Janeza Janšo možna dva izhoda: spoštovanje pravil na celotni zunanji schengenski meji z zaustavitvijo migrantskega vala ali ponovna vzpostavitev notranjih meddržavnih meja. Ob kolebanju vlade pa Janša napoveduje, da se bodo državljani za zaščito meja organizirali sami.

Za Janšo so trditve, da teroristični napadi v Parizu »niso povezani z ilegalno imigracijo«, povsem zgrešene. Prav tako so zgrešene trditve, da napadi niso povezani z islamom, je Janša ocenil v zapisu z naslovom Konec Evrope. Napadi so po njegovem mnenju neposredno udejanjanje ideologije radikalnega islama. Samo največji naivneži se lahko tolažijo z mislijo, da presenetljivo dobro organizirana Islamska država ni izkoristila migrantske krize kot idealne priložnosti za infiltracijo, je prepričan. In med te naivneže po njegovih besedah spadajo tudi predsednik vlade, ministrica za notranje zadeve in njen državni sekretar.

Bombe in nenadzorovano sprejemanje migrantov ne gredo skupaj?

Migrantskega problema tudi ni mogoče ustaviti tako, da se še bolj bombardirajo cilji ali celo mesta v Siriji in Iraku, hkrati pa nenadzorovano sprejemamo na stotisoče migrantov iz teh držav, je zapisal Janša. Za boj sposobnim moškim, ki bežijo iz teh držav, mora zahod dati na izbiro možnost, da se usposobijo, opremijo in organizirajo za obrambo in zaščito svoje domovine in svojih družin, je nadaljeval Janša. Tistim beguncem, ki so že v EU, pa je treba povedati, da se od njih pričakuje povratek domov takoj, ko se bodo razmere stabilizirale.

Se bodo zoper migrante organizirali državljani?

Slovenija se je po njegovih besedah znašla v položaju, ko bi lahko uspešno reševala eno od največjih civilizacijskih pridobitev EU, prosti pretok državljanov, namesto da bistveno prispeva k njeni razgradnji. Padec schengenskih meja ter nesposobnost pri ustavljanju in obvladovanju migrantskega vala pa da pomembno prispeva k porastu števila tistih volivcev v Veliki Britaniji, ki bodo na skorajšnjem referendumu glasovali za izstop države iz EU. Janša dvomi, da si prebivalci Slovenije predstavljajo negativne posledice, ki bi temu sledile. Kot je zapisal, se slovenska vlada te velikanske odgovornosti ne zaveda. 

»In kaj če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega imigrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami,« je sklenil.

Deli s prijatelji