PRESTIŽNI

FOTO: Za udobje tudi več kot 100 tisočakov

Objavljeno 18. april 2017 15.47 | Posodobljeno 18. april 2017 16.00 | Piše: Oste Bakal

Nemško podjetje Carthago, ki ima proizvodne hale v Prekmurju, je po osmih letih postavilo nov mejnik: proizvodni trak v Odrancih je zapustilo že petnajsttisoče vozilo.

Tini Maze so v Odrancih v dveletno uporabo predali avtodom carthago chic c-tourer. Foto Podjetje

Slovenski ljubitelji karavaninga in potepanja na štirih kolesih, predvsem tisti, ki jim luksuz in nadstandard nista tuja, gotovo zelo dobro poznajo nemško podjetje Carthago, zlasti njegovo enoto v Prekmurju. V osmih letih, odkar posluje med pomursko avtocesto in reko Muro, je namreč Carthagove proizvodne hale v Odrancih zapustilo že 15.000 najsodobnejših avtodomov. Prav zadnji se ponaša z veliko nadstandardne opreme, na pot pa se je podal k bodočemu lastniku v Nemčijo. Podjetje je izvozno usmerjeno in se je v osmih letih in pol pridružilo preostalim uspešnim izvoznikom. Trenutno zaposluje že več kot 700 ljudi.

Še se bodo širili

»Minilo je osem let, odkar je Carthago zagnal proizvodnjo tudi v Sloveniji. Lani smo uspešno končali že peto investicijsko fazo, v planu so novi širitveni projekti in nove zaposlitve. Vsaka oseba v podjetju igra pomembno vlogo. S skupnimi močmi in z visokokvalificiranimi delavci nam uspeva izpeljati zastavljene naloge, kar se kaže v rasti in širitvi podjetja ter pravočasnem lansiranju kakovostnih izdelkov na zahodnoevropski trg,« je povedala prokuristka Sandra Županec Antolin.

Jubilejni naziv petnajsttisočega vozila pripada modelu chic c-line I 4.9, ki je eden od najbolje prodajanih modelov iz družine Carthago. Vozilo se ponaša z veliko nadstandardne serijske opreme, v katero spadajo visokokakovostna šasija AL-KO, LED-žarometi, premium izvedba karoserije z odlično izolacijo in 10-letno garancijo na vodotesnost, proti toči obstojna streha ter izolirani odlagalni prostori, ki so dostopni od zunaj in delno tudi iz bivalnega prostora.

Potniki imajo na voljo spalnico z veliko posteljo, ki je opremljena z nadstandardno vzmetnico ter z vrati ločena od bivalnega prostora. Nad šofersko kabino je dvižna postelja, ki prav tako ponuja udobje, ki ga pričakujejo premium uporabniki. Posebno prostorna je kopalnica, ki je ločena od prhe. Omeniti velja tudi sodobno opremljeno kuhinjo z avtomatom za kavo ter hladilno omaro. V prednjem delu avtodoma sta potnikom na voljo udobna L-sedežna klop in dodaten fotelj z visokokavostnim oblazinjenjem. Avtodom je opremljen tudi s sodobno avdio- in videoopremo.

Udobje za pet potnikov

Kot poudarjajo v odranskem Carthagu, je vozilo primerno za celoletno uporabo, saj je opremljeno z odličnim sistemom gretja. Za avtonomijo in brezskrbna potovanja poskrbijo dodatne baterije in prostor za dve plinski jeklenki, saj je oskrba mogoča tako s plinom kot elektriko. Vse to udobje se razteza na 7,45 m dolžine, 2,27 m širine in 2,89 m višine, skupna dovoljena masa vozila pa je 4,5 tone. Avtodom poganja Fiatov dizelski motor ducato 2,3 l s 96 KW.

Novi lastnik bo užival počitnice v avtodomu z nadstandardno serijsko opremo, na pot pa se bo lahko odpravilo največ pet odraslih potnikov. Za takšno razkošje na štirih kolesih je treba odšteti čez sto tisočakov, z izborom dodatne opreme pa se lahko cena še močno poviša.

Uspešna zgodba podjetja Carthago se je v Nemčiji začela že daljnega leta 1979. Kljub neugodnim svetovnim razmeram v nekaj zadnjih let je Carthago uspešno nadaljeval nove investicije in vodilne inovacije avtodomov. Dodatna potrditev pravilne smeri in kakovostnega dela pa so Carthagovim avtodomom podeljeni certifikati in številne prestižne nagrade, ki jih podjetje niza že nekaj let zapored. 

Avtodom za Tino Maze

Proizvodni obrat bivalnih vozil v Odrancih se nenehno širi in posodablja. Podjetje je danes eden od pomembnejših zaposlovalcev v pomurski regiji. Zaposlenim so na voljo dodatno izobraževanje in prostočasne dejavnosti, med katere je spadalo tudi navijanje na tekmovanjih smučarske zvezdnice Tine Maze, ki se je na tekme svetovnega smučarskega pokala vozila v Carthagovem komfortnem avtodomu chic c-tourer.

Deli s prijatelji