NAIVEN

FOTO: Hišo facebook morilca prodajajo na dražbi

Objavljeno 14. december 2017 09.35 | Posodobljeno 14. december 2017 09.35 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Martin Kovač dolguje državi 180.000 evrov, zato so na prodaj njegove nepremičnine. V hiši v Žabjeku v Podbočju je svoje zadnje dneve preživel umorjeni Andrej Cekuta.

Olovec in Kovač sta bila spoznana za kriva umora na grozovit način, zdaj čakata na odločitev višjega sodišča. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

KRŠKO – Kar 181.579 evrov dolguje Martin Kovač državi, natančneje ministrstvu za finance. Kovač je širši javnosti postal znan po zločinu v kraju Žabjek v Podbočju, ki se je odvijala prav pri hiši oziroma na zemljiščih, ki so zdaj predmet javne dražbe. V nečloveškem mučenju in izživljanju je umrl Andrej Cekuta, umiral je pred očmi celotne Slovenije, saj sta njegova krvnika Aleš Olovec in Martin Kovač kruto mučenje svojega prijatelja prenašala kar prek facebooka.

In medtem ko Kovač, ki na pravnomočnost sodbe, s katero je bil na prvostopenjskem sodišču obsojen na 21 let zapora, čaka v priporu, je njegovo premoženje na dražbi. Je namreč tretjinski lastnik sedmih parcel, vrednost teh nepremičnin pa je daleč od tistega, kar dolguje državi.

In od kod njegov dolg? Pred kakšnim desetletjem je registriral podjetje. Saj ne da bi bil sam tako podjeten, ampak so ga v to nagovorili njegovi pajdaši, ki so izkoristili njegovo ime in tako prali denar. Sprva je Kovač registriral cvetličarsko dejavnost, podjetje se je imenovalo Cvetličarna Martin Kovač, s. p., potem pa ga je nekdo prepričal, da je dejavnost razširil na prodajo avtomobilov. Posli so cveteli, tudi s tujino, tolpa, ki se je skrivala za njegovim imenom, pa je celo ponarejala podpise in listine, zaradi česar je tekel postopek na sodišču. Z njegovim podjetjem so torej poslovali drugi, Kovač od tega ni imel nič, ostali so mu le ogromni dolgovi.
O čudnih poslih čudnih ljudi, ki so tako izkoristili Kovačevo naivnost, vedo nekaj povedati tudi domačini. Včasih so namreč videli kak kombi, ki je pripeljal robo na sedež družbe, v Žabjek 3, na naslov propadajoče Kovačeve hiše.

7300 evrov je bila izklicna cena na drugi dražbi.

»Tu bi morali najprej po zdravju vprašati tistega uradnika, ki je takšnemu človeku brez kakršnega koli preverjanja potrdil papirje, da je odprl s. p. Prek Kovača so le denar prali, tudi grozili so mu, da ne bi koga izdal. Bil je le naiven revež. Revež pa je vedno revež,« izvemo v vasi. In tako je zdaj Kovač državi dolžan toliko, kolikor povprečen državljan ne more privarčevati v vsem svojem življenju.

»Marca 2017 je tedanje državno pravobranilstvo (zdaj državno odvetništvo) na predlog ministrstva za finance proti dolžniku vložilo predlog za izvršbo s prodajo dolžnikovih nepremičnin. Okrajno sodišče v Krškem je 28. marca letos izdalo sklep o izvršbi, s katerim je na podlagi izvršilnega naslova dopustilo predlagano izvršbo zaradi izterjave navedenega zneska. Sklep je postal pravnomočen aprila letos. Sodišče je prvo javno dražbo opravilo 2. novembra, ker pa nihče ni vplačal varščine, niti na narok ni pristopil nihče kot morebitni kupec, je bila prva javna dražba neuspešna. Republika Slovenija je zato podala predlog za razpis druge javne dražbe, sodišče jo je odredilo za 13. december,« je na naša poizvedovanja odgovorila Tajda Toni, predstavnica za stike z javnostjo Državnega odvetništva Republike Slovenije.

No, tudi včeraj je bila javna dražba neuspešna. Tako je lahko sodnica na krškem okrajnem sodišču Miljana Ribič v zapisnik le zapisala ugotovitev, da na dražbo ni pristopil nihče, prav tako ni nihče vplačal varščine, kar pomeni, da se postopek na nepremičnine ustavi, bo pa zaznamba ostala zapisana v zemljiški knjigi. Sicer pa je bil tretjinski delež ocenjen na 14.700 evrov, izklicna cena na drugi dražbi pa je bila 7300 evrov. A kaj bi nekdo le s tretjino nepremičnin? Solastnika sta namreč Martinov brat Slavko in njun oče; ta je zdaj v domu za ostarele, Slavko pa živi v tej hiši.

Sprva je registriral cvetličarstvo, potem so ga prepričali, da je dejavnost razširil na prodajo avtomobilov.

V njej je nekaj časa živel tudi Andrej Cekuta, ki je prijateljevanje z Alešem Olovcem in Martinom Kovačem plačal z življenjem. Cekuta je namreč februarja letos umrl na grozovit način, ko sta se nad njim znašala prijatelja. A tudi o tem dogodku vedo vaščani marsikaj povedati, predvsem pa to, da je Olovec Martina potegnil v to. Tako naj bi Martin še v soboto pomagal pri enem od domačinov, a ko ga je po telefonu poklical Olovec, je vse spustil iz rok in sledil prijatelju. Okruten zločin se je zgodil v noči na ponedeljek.

O dražbi smo hoteli vprašati tudi Martinovega brata Slavka, a se na naše telefonske klice ni odzval, v klepetu prek sms pa je odgovoril, da o dražbi ne bo govoril.

Deli s prijatelji