KRIK V STISKI

Država mačehovska do delavcev, ki ne dobivajo plač

Objavljeno 25. avgust 2011 15.41 | Posodobljeno 25. avgust 2011 15.41 | Piše: P. J.

Sindikati so za pomoč prosili tudi predsednika države Danila Türka

Sedež podjetja Konstruktor

MARIBOR – V letošnjem letu je bilo skupno okoli 300 stečajev, od tega se jih je več kot sto zgodilo v Podravju. Podravska območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov se je zato obrnila na predsednika države Danila Türka in varuhinjo človekovih pravic.

Brez prebite pare

Osredotočili so se predvsem na Konstruktor VGR, ki že od aprila dolguje denar 290 delavcem. V Podravju gre za ogromno socialno stisko in popoln razkroj trga dela ter s tem tudi države. Kot je v telefonskem pogovoru povedal Gregor Cerar, se ti delavci trenutno nahajajo v brezpravnem vakuumu. »Država ima do teh problemov mačehovski odnos in ignorira nevzdržno stanje.«

V pismu predsedniku ZSSS delavci Konstruktorja prosijo za pomoč predsednika in varuhinjo človekovih pravic. »Prav bi bilo, da bi tudi za zaposlene v Sloveniji našli rešitev,« je povedal Cerar. »Rešitve, ki bremenijo nepremičnine delavcev, so nesprejemljive. Prav tako je nesprejemljivo to, da so ljudje po več mesecev brez plač.«

Protestni shod

Cerar pa pričakuje, da jim bo jutri uspelo priti do župana mestne občine Maribor. Z delavci Karoserij bo namreč potekal shod pred mestno občino. »Upamo, da nam bo uspelo pridobiti kaj izrednih sredstev tudi od občine,« je povedal Cerar.

Breda Črnčec je povedala, da se je na zavod za zaposlovanje v zadnjih mesecih prijavilo več kot 1500 delvcev. Mnogi izmed delavcev so se znašli še v toliko večji stiski , ker je pred vrati novo šolsko leto, ki za vse starše zaradi dragih učbenikov predstavlja velik strošek.

Deli s prijatelji