ROP VSEH ROPOV

Direktor po kraji bitcoinov: Nekdo nas je res želel uničiti

Objavljeno 08. december 2017 08.05 | Posodobljeno 08. december 2017 08.05 | Piše: STA, P. Pa.

V sredo so ukradli približno 4700 bitcoinov, ki naj bi bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov.

Kakšna je prihodnost bitcoina?

LJUBLJANA – Direktor družbe NiceHash Marko Kobal je v četrtek potrdil, da so hekerji v organiziranem napadu v sredo z računa družbe ukradli okrog 4700 bitcoinov. Uporabnikom je prek facebooka zagotovil, da so vse večje menjalnice že obvestili o ukradenih bitcoinih, vendar bo potreben čas, da zadevo rešijo, zato še ne more povedati, kako ali če bodo ti vrnjeni.

Kobal je na facebook strani družbe NiceHash v videonagovoru uporabnikom dejal, da je v podjetje vložil zadnja štiri leta življenja. Družba je do zdaj pridobila okrog 50.000 uporabnikov, ki so jim, kot je dejal, izplačali že več kot milijardo dolarjev.

Potrdil je, da je bila družba, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut, v sredo žrtev napada hekerjev, ki so v koordiniranem in sofisticiranem napadu ukradli bitcoine z njihovega računa, zato je uporabnike naprosil, da jim pomagajo z morebitnimi informacijami o vdoru. »Nekdo nas je res želel uničiti,« je dejal.

»Zavedamo se vaših skrbi in nismo vas zapustili. Trenutno sodelujemo z domačimi in s tujimi preiskovalci in strokovnjaki, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo,« je pojasnil Kobal. Do zdaj so po njegovih besedah v forenzični preiskavi ugotovili, da so hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj, IP pa je bil po do zdaj znanih podatkih zunaj EU.

Dodal je, da trenutno ne more podati več informacij o napadu, upa pa, da bo preiskava pokazala, kaj natančno se je zgodilo. »Obvestili smo že vse večje menjalnice, da bi nam pomagale izslediti oziroma povrniti ukradeno, vendar pa bo za to potreben čas,« je poudaril. Uporabnikom je zagotovil, da jih bodo v prihodnjih dneh obvestili o nadaljnjih korakih.

Hekerji so sicer v sredo ukradli približno 4700 bitcoinov, ki naj bi bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov, družba pa je o napadu že v sredo obvestila policijo, ki pri preiskavi sodeluje tudi s tujimi preiskovalnimi organi.

Deli s prijatelji