OSTRO

»Cerar naj 10.000 beguncem kar razlaga, kaj je schengen«

Objavljeno 18. september 2015 12.12 | Posodobljeno 18. september 2015 12.12 | Piše: T. L.

Premier Miro Cerar je kot nevarne ošvrknil izjave hrvaških vladnih predstavnikov ob begunski krizi, ki je v zadnjih dneh zajela Hrvaško in se dotaknila tudi Slovenije.

LJUBLJANA – S tem ko se je val beguncev prenesel na Hrvaško in zajel še Slovenijo, so se tudi v komunikacijami med državama pokazale težave. »S Hrvaško smo v stalni komunikaciji na ravni ministrstev, predvsem notranjega ministrstva. Razmere na terenu spremljamo, menim pa, da je tu obveščanje Hrvaške nekoliko zastalo, kajti o tem, kaj in kako bodo ravnali včeraj in danes, nismo bili natančno obveščeni. Tu bomo zadevo seveda morali preveriti na terenu in se nato ustrezno odzvati. Vsekakor pa so nekatere izjave na hrvaški strani bile na neki način ali preuranjene ali pa tudi nekorektne, kajti niso upoštevale dejstva, da imamo schengensko mejo, in niso se posvetovali z nami,« je razmerje s Hrvaško glede begunske krize v oddaji Odmevi na RTV Slovenija komentiral predsednik vlade Miro Cerar.

Cerar: Nekorektno in tudi nevarno

Dodal je, da dogovorov o koridorju, o katerih je pred dnevi govoril hrvaški predsednik, ni bilo in ne more biti, je zatrdil Cerar.  Pravi, da tega ne bi dovolili, saj je na meji s Hrvaško schengenski režim in veljajo pravila. Skozi ne morejo spuščati ljudi, ki za to ne izpolnjujejo pogojev. 

»In to naša sosednja država Hrvaška dobro ve, zato so takšne izjave ne samo nekorektne, ker govorijo o nečem, kar se ni zgodilo, ampak so tudi nevarne, ker obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi. Slovenija mora uveljaviti schengenski režim in bo storila vse, da ga bo uveljavila, kot mora to vsaka članica Evropske unije,« je bil oster Cerar.

Zatrdil je, da je Slovenija pripravljena tudi na večje število beguncev, če bo do begunskega navala prišlo.

Odmev pri sosedih: 10.000 beguncem naj kar Cerar razlaga, kaj je schengen

Cerarjeva izjava o nekorektnosti Hrvaške in hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića pa odmeva tudi na sosednjem Hrvaškem, kamor je v enem dnevu prispelo več kot 11.000 beguncev, pristojnim pa je situacija ušla izpod nadzora. 

Tu je še nekaj odzivov s spletnih omrežij. Pjer je tako dejal, da se 'Kekci' bojijo, češ da živijo edino še na Pohorju. Šafket pa je pritrdil slovenski politiki in zapisal, da se prvič strinja s Slovenci. Rdeči lev pa pravi, da ko »navali 10.000 ljudi, naj kar sam pojasnjuje, kaj je schengen. Mislim, da jih ne bo ravno impresioniral.« Romano pa je zapisal, da se prvič strinja s Slovenci. 

Deli s prijatelji