NEZADOVOLJSTVO

Boleči pismi za Pahorja

Objavljeno 01. avgust 2011 22.15 | Posodobljeno 02. avgust 2011 08.00 | Piše: Jadran Vatovec

Po soboškem tudi novogoriški SD za odkrit pogovor o prihodnosti

Še pred enim letom, na javni tribuni SD v Novi Gorici, je premier Borut Pahor navduševal poslušalstvo
NOVA GORICA, LJUBLJANA – Pred nekaj dnevi je v imenu strankinega območnega odbora iz Murske Sobote predsedstvu SD pisal že dr. Andrej Horvat, ki je kot državni sekretar zaposlen v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja. V pismu je naslovnika opozoril, zakaj soboške socialne demokrate skrbijo politične razmere v državi, ki jo vodi vlada SD, in vodstvu stranke predlagal resen razmislek glede predčasnih volitev še pred letošnjim novim letom: »Menimo, da vzdrževanje situacije, ko je vlada iz takšnih ali drugačnih razlogov izgubila kredibilnost in zaupanje javnosti, najbolj škodi ravno SD kot vodilni stranki v vladi. (...) Zavedamo se težavne finančne situacije, v kateri se nahaja stranka SD, zato predlagamo pripravo transparentnega programa finančne sanacije ...«

Bosta pismi sprožili plaz?

Še preden se je prah, ki ga je dvignilo Horvatovo pismo, polegel, že je v poštni nabiralnik vodstva SD prispelo še eno »interno« pismo, po svojem tonu zelo podobno prvemu, le da so ga tokrat napisali tam, kjer je leta 2008 Pahor kandidiral in bil izvoljen za poslanca – članice in člani območne organizacije SD iz Nove Gorice, ki jih vodi Zvonimir Kristančič. Že nekaj časa so se sicer po kuloarjih širile govorice, češ da tisti, ki so leta 2008 najbolj neposredno podprli predsednika SD, niso zadovoljni s tem, kako jim predsednik vlade »vrača« naklonjenost. Gre, torej, za nekakšno maščevanje nezadovoljnežev z lokalne ravni?

Deloma gre morda tudi za to, vendar je treba priznati, da novogoriški SD vodstvo stranke in Pahorja sprašuje le tisto, kar bi predsednika vlade v tem hipu najbrž rada vprašala kar večina državljanov: ali si sploh še želi biti predsednik SD, ali namerava SD voditi do bližajočih se parlamentarnih volitev in, ne nazadnje, ali bo spet kandidiral za poslanca. Člani SD iz Nove Gorice so prepričani, da bi jim moral predsednik stranke omogočiti odkrit pogovor o vseh teh vprašanjih. Tako kot prekmurski socialni demokrati pa bi se tudi novogoriški radi pogovorili o možnosti razpisa predčasnih volitev.

Ker krize vodenja SD in vlade uradno menda še vedno ni, naj bi vodstvo SD šele po parlamentarnih počitnicah razpravljalo o različnih razmislekih in predlogih.
Deli s prijatelji