KONGRES STRANKE

Bogovič prevzema krmilo stranke SLS

Objavljeno 02. marec 2013 19.14 | Posodobljeno 02. marec 2013 19.14 | Piše: Ma. F., STA

V svojem predstavitvenem nagovoru delegatom je Bogovič ocenil, da je SLS odgovor na to, kar danes zahteva ljudstvo.

Franc Bogovič.

BRDO PRI KRANJU – Franc Bogovič od dosedanjega predsednika Radovana Žerjava prevzema vodenje stranke SLS. Potem ko je Žerjav sporočil, da se umika z vrha stranke, je bil Bogovič na kongresu stranke na Brdu pri Kranju edini kandidat za njegovega naslednika. Zanj je glasovalo 147 delegatov, proti jih je bilo pet.

V svojem predstavitvenem nagovoru delegatom je Bogovič ocenil, da je SLS odgovor na to, kar danes zahteva ljudstvo. »Kje je danes SLS? Na strani ljudi. In kje je slovensko ljudstvo? Na ulicah in trgih,« je spomnil.

Kdo je Franc Bogovič?

Bogovič se je rodil leta 1963 na Velikem Kamnu pri Koprivnici. Po končani gimnaziji v Brežicah je študiral agronomijo na Univerzi v Mariboru, kjer je leta 1984 diplomiral. Pred ustanovitvijo družinskega podjetja, ki ga je vodil osem let do leta 1998, je bil pet let zaposlen v podjetju Agrokombinat Krško.

Bogovič je bil dolgoletni župan Občine Krško. Prvič je bil za župana izvoljen decembra 1998, po lokalnih volitvah 2002 je začel svoj drugi županski mandat, leta 2006 tretji in leta 2010 četrti. Od leta 2008 je poslanec v državnem zboru, pri čemer mu je po potrditvi mandata za poslanca na predčasnih volitvah leta 2011 samodejno prenehala županska funkcija.

V zadnji vladi Janeza Janše je bil od 10. februarja 2012 minister za kmetijstvo in okolje, a je ob izstopu stranke iz koalicije odstopil s funkcije. Je poročen in oče treh otrok.

Deli s prijatelji