20 CENTOV GOR

Bo vlada požegnala dvig RTV-prispevka?

Objavljeno 06. julij 2011 16.43 | Posodobljeno 06. julij 2011 16.57 | Piše: A. L./STA

O tem naj bi odločali na četrtkovi seji

Pri nakupu novega televizorja bodite pozorni na to, da pretvarja signal MPEG-4.
LJUBLJANA – Vlada naj bi na četrtkovi seji zavrnila prošnjo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za povišanje naročnine za 1,8 odstotka oziroma 0,2 evra, je razvidno iz gradiva, ki so pripravili na ministrstvu za kulturo.

Z RTVS so konec junija na ministrstvo poslali zahtevo za povišanje naročnine, ki so jo utemeljevali z januarskim izpadom prihodka iz naslova naročnine zaradi referendumske zavrnitve novega zakona o RTVS. Za januar ima tako RTVS izkazan negativni poslovni izid v višini 4,9 milijona evrov, za katerega zavod, kot navaja vodstvo, nima pokritja.

Oproščenih vse več, manj prihodkov od oglaševanja

Poleg tega so opazili povišanje števila zavezancev, ki so zaradi socialnega položaja oproščeni plačila naročnine, zaradi vsesplošne finančne krize pa so tudi oglaševalski prihodki bistveno nižji. Kot opozarjajo na RTVS, kljub velikemu izpadu še vedno zagotavljajo program v predvidenem obsegu in kakovosti, a so tovrstni ukrepi možni le na kratek rok, saj izpada prihodka 4,9 milijona evrov zavod ne more nadomestiti.

RTV: prispevek že od leta 2005 zaostaja za inflacijo

V javnem zavodu še opozarjajo, da je razkorak med rastjo inflacije in rastjo RTV-prispevka zanje veliko breme, saj se z rastjo inflacije dvigujejo tudi cene in s tem stroški poslovanja. RTV-prispevek že vse od leta 2005 zaostaja za inflacijo, zadnje povišanja prispevka v letu 2009 pa ni doseglo ravni inflacije, navajajo.

Predlani podražitev za 9 odstotkov

Na ministrstvu za kulturo pa opozarjajo, da je bil RTV-prispevek že v letu 2009 povišan za 9 odstotkov, javni zavod pa ima poleg prispevka tudi proračunske prihodke in prihodke iz komercialne dejavnosti. Med najpomembnejše komercialne vire spadata trženje oglaševalskega časa in trženje programov ter dajanje oddajne infrastrukture in drugih nepremičnin v najem.

Napaka pri plačah prinaša prihranek 300 tisočakov na leto

Poleg tega bo odprava napake, ki je nastala pri prevedbi plač, prinesla prihranek pri stroških za približno 300.000 evrov na leto, menijo na ministrstvu. Opozarjajo še, da so bili prihodki iz poslovne dejavnosti v letu 2009 za približno 1,5 milijona nižji kot leta 2008, predvsem zaradi škodljivih pogodb na področju oglaševanja, ki jih je sklenilo prejšnje vodstvo.

Na ministrstvu menijo še, da je prispevek za programe RTV že zdaj relativno visok, saj znaša kar 12 evrov oziroma 144 evrov na leto.
Deli s prijatelji