VISOKI OBISK

Azijec navdušen nad teranom

Objavljeno 02. april 2017 23.44 | Posodobljeno 02. april 2017 23.44 | Piše: STA, Mo. S.

Židan je vesel, da bo sodelovanje na področju vina s Hongkongom po današnjem podpisu memoranduma še lažje.

Fotografija je simbolična.

BRDO PRI KRANJU – Hongkonški minister za trgovino in gospodarski razvoj Gregory So je uradni obisk Slovenije danes začel na gradu Strmol, kjer sta s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom podpisala memorandum o sodelovanju na področju vina. So je posebej pohvalil slovenski teran in priznal, da so mnogi v Hongkongu nad tem vinom navdušeni. Soja sicer spremlja gospodarsko-politična delegacija, ki se nadeja večjega sodelovanja med državama tako na področju vina kot na gospodarskem področju in področju investiranja.

»Ob lanskem obisku ministra Židana v Hongkongu sva spletla pravo prijateljstvo. Prvič sem na obisku v Sloveniji in nad razgledi ter gostoljubnostjo in vinom sem navdušen,« je dejal So. Na delovnem kosilu so gostom postregli tudi s teranom. »To vino je odlično. Ima poln in zelo saden okus. Teran je zelo primerno vino za naš trg,« je dejal So. Izpostavil je, da je Hongkong izjemno uspešen pri trgovini z vinom, obenem pa je drugo najpomembnejše središče vinskih dražb na svetu, takoj za New Yorkom. Lani so uvozili za 1,4 milijarde evrov vina, samo na Kitajsko pa so ga izvozili za več kot pol milijarde evrov. »Mi obvladamo trgovino z vinom, Slovenija pa zna izdelati vrhunska vina,« je poudaril.

Priložnost za sodelovanje

Židan je vesel, da bo sodelovanje na področju vina s Hongkongom po današnjem podpisu memoranduma še lažje. Hongkong je ocenil tudi kot strateška vrata na azijski trg. »Velike možnosti se tako odpirajo tudi na področju turizma, gospodarstva in investicij. Konkretni predlogi bodo sledili v srečanjih v naslednjih dneh,« je dejal Židan. Za Slovenijo je kitajski trg zelo pomemben in po mnenju Židana jemljemo Hongkong kot pomembna vstopna vrata na azijski trg. Obenem Židan upa, da bo tudi Hongkong izkoristil Slovenijo kot vhodna vrata v EU.

Deli s prijatelji