MEJA

Arbitražno sodišče: Sloveniji in Hrvaški nov datum

Objavljeno 02. december 2015 21.26 | Posodobljeno 02. december 2015 22.41 | Piše: STA, T. L.

Slovenijo in Hrvaško so pozvali k predložitvi dodatnih argumentov. Naslednje zaslišanje sodišče načrtuje marca prihodnje leto.

HAAG – Arbitražno sodišče je Hrvaško in Slovenijo danes pozvalo k predložitvi dodatnih argumentov, prvo do 15. januarja in drugo do 26. februarja.

Naslednje zaslišanje sodišče načrtuje marca prihodnje leto, so sporočili zvečer s stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je registrar ad hoc arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško.

Kot so spomnili, je Hrvaška, potem ko je izbruhnila afera s prisluhi nekdanjemu slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki na MZZ Simoni Drenik, sodišče 24. julija obvestila, da ocenjuje ves arbitražni postopek kot kompromitiran, nato pa 31. julija še, da od arbitraže odstopa oz. da v skladu z dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu razveljavlja arbitražni sporazum.

13. avgusta je Slovenija odgovorila, da tej enostranski potezi nasprotuje in vztraja na stališču, da arbitražno sodišče more in mora nadaljevati postopek določitve meddržavne meje.

Ker sta oba nacionalna arbitra po izbruhu afere odstopila, prav tako pa tudi Ronny Abraham, ki je za kratek čas nasledil Sekolca, je sodišče nato 25. septembra imenovalo nova člana. Norvežan Rolf Fife je zamenjal slovenskega člana sodišča, Švicar Nicolas Michel pa hrvaškega.

Danes se je sodišče, znova v polni sestavi, po dobrih dveh mesecih ponovno oglasilo. Kot je zapisalo, bo moralo odločiti »o vprašanjih, ki izhajajo iz zgoraj navedene korespondence«. Zato obe vladi poziva k nadaljnjim predložitvam glede pravnih posledic zadev, ki jih je Hrvaška navedla v julijskih pismih.

Erjavčevi so obveščeni

Na slovenskem MZZ so potrdili, da so prejeli obvestilo arbitražnega sodišča. Kot so poudarili, bo slovenska vlada spoštovala določeni rok za opredelitev do pravnih vidikov vprašanj, izpostavljenih od Hrvaške, in s sodiščem še naprej v celoti sodelovala.

»Slovenija še naprej podpira arbitražno sodišče in arbitražni postopek ter verjame, da bo privedel do pravno zavezujoče razsodbe o meji med državama v skladu z arbitražnim sporazumom,« dodajajo na MZZ.

Deli s prijatelji