MENJAVA

Accetto, Jaklič in Pavčnik začenjajo službo na ustavnem sodišču

Objavljeno 06. april 2017 09.35 | Posodobljeno 06. april 2017 09.59 | Piše: STA, K. K.

Ustavni sodnici in predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat bo mandat potekel decembra prihodnje leto, Etelki Korpič - Horvat septembra 2019, Dunji Jadek Pensa pa julija 2020.

Ddr. Klemen Jaklič.

LJUBLJANA Ustavno sodišče se bo danes sestalo v spremenjeni sestavi. Prvič bodo namreč na seji sodelovali Matej Accetto, Klemen Jaklič in Marijan Pavčnik, ki so bili za ustavne sodnike v državnem zboru (DZ) izvoljeni marca. Bo pa ta mesec na ustavnem sodišču sledila še ena sprememba, ko bo kot ustavni sodnik Ernesta Petriča zamenjal Rajko Knez.

Mandat je 26. marca potekel trem ustavnim sodnikom: Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar in Janu Zobcu. Na izpraznjenih mestih so jih predvidoma za naslednjih devet let nasledili Matej Accetto, Klemen Jaklič in Marijan Pavčnik.

Konec prejšnjega leta sta se zamenjala še dva ustavna sodnika, in sicer je Špelca Mežnar 31. oktobra zamenjala ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa 20. novembra ustavno sodnico Marto Klampfer. Na ta način sta se v zadnjega pol leta zamenjali dve tretjini ustavnih sodnikov.

Imenovanje šestih novih (od devetih) ustavnih sodnikov so zaznamovale vsakokratne razprave o tem, kakšni bi morali biti novi ustavni sodniki, kakšen bi moral biti njihov odnos do politike in javnega komentiranja zadev. Posebnost tokratnega imenovanja je bila, da je predsednik republike na izpraznjena mesta ustavnih sodnikov imenoval štiri relativno mlade ustavne pravnike, saj nekateri izmed njih komajda presegajo z zakonom določeno najnižjo starostno mejo za ustavnega sodnika, to je 40 let.

Ustavni sodnici in predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat bo mandat potekel decembra prihodnje leto, Etelki Korpič - Horvat septembra 2019, Dunji Jadek Pensa pa julija 2020.

Deli s prijatelji